Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

петък, 31 октомври 2014 г.

МЕЗЕ ЗА ТЕЖКО ПИТИЕ

                         МЕЗЕ ЗА ТЕЖКО ПИТИЕ

Това е едно страхотно мезе със смесица от аромати които те  карат да забравиш за околния свят и да се отдадеш напълно на магията която е скрита в чашата с червено вино !!!

Продукти :
 

7 чушки от вида Халапеньо или рибки (зелените лютиви ) с възможно по голям размер
14 кърначета с размер еднакъв по дължина с размера на чушките
крема сирене
бекон

Приготвяне :

Изпичаме кърначетата във фурната , но не напълно !!!
Разрязваме чушките по дължина на половинки .
Почистваме от семето
С малка лъжичка запълваме с крема сирене кухината на чушката и поставяме отгоре полуизпеканото кърначе , режем половин лентичка бекон и завиваме по средата чушката с крема сиренето и кърначето .

Нареждаме в тава с хартия на дъното и печем в загрята фурна на 200 гр. за 15-на минути или до запичане на бекона .
Изваждаме , нареждаме по чинийте и пълнем каната с вино!!!:)
                                                   
                                                       












                                                      

ФРАНЗЕЛКИТЕ НА КАЛОЯН С МАСЛЕНО ЧЕСНОВ АРОМАТ

Франзелките на Калоян 
Така съм ги кръстил защото са любими на сина ми :)
Много мекички и вкусни , домашно приготвени франзелки !

Продукти:

1 и 1/2 чаши топла вода
1 пакет суха мая 7гр.
2 супени лъжици захар
3 и 1/2 чаши бяло брашно + 1 , 2 лъж. зависи от брашното
2 супени лъжици масло, разтопено
1 супена лъжица сол  


 За намазване: 


1/2 чаша масло
2 супени лъжици от чесън на прах или смелен .
1 чаена лъжичка
сол


Приготвяне:

Шупваме маята в малко топла водичка с едната лъжица захар и щипка брашно .

Пресяваме брашното със солта , добавяме шупналата мая и разтопеното масло и замесваме тестото.
Може да за замеси и в машина за хляб ( тук са замесени в машина ) , но
само колкото да се обединят съставките !!!
Не се меси много , само колкото да се обединят съставките !!!
Оставя се за няколко минути да си почине ( 5 - 6 мин.) и се разделя на 8 части . Всяка част се оформя (разтегля ) на тънка франзелка с дъл. 30-на см. Някоя по тънка , някоя по дебела или някъде по тясно или по дебело не е от значение . Така малко различни изглеждат по интересно !
Нареждат се в тава намаслена (аз мажа с масло ) на разтояние 3 пръста една от друга , покриват се и се оставят да втасат за 40 - 45 мин.
След това се слагат в загрята на 200 гр. фурна без да се мажат с нищо !!!
След 6 или 7 минути се изваждат и се намазват обилно с предварителното разтопено в микровълновата фурна масло с чесъна и солта .
Връщат се отново във фурнта и се допичат за още 7 или 8 минути , не повече !!!
Изваждат се и се намазват с останалото разтопено масло с чесъна и солта .

Изчакват се да поистинат за 5 минути и ... да ви е сладко !!!

                                                  





    На долната снимка са намазани с маслото след 6-тата минута 
                                                               от печенето !











вторник, 28 октомври 2014 г.

ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ ПЪСТЪРВА

                  ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ  ПЪСТЪРВА

Продукти:

4 филета от пъстърва

сол
черен пипер 
1/2 чаена чаша олио




Приготвяне:


Загряваме много добре олиото в тиган.
Овкусяваме филетата със сол и пипер . 

Изпържваме всяко в горещото олио .
Поставя се с кожата надолу към дъното на тигана.

Филетата не се обръщат за да не се разчупят или разкъсат !!!
Поливат се с лъжица с която се загребва от горещото олио като се накланя леко тигана на една страна за да се загребва по лесно от олиото и се поливат обилно навсякаде.
Така се пържат и от двете страни едновременно , без да се обръщат. 

Показано е на видеото по надолу !
Гарнитурата е пожелание :)

                                                   








                                                    

понеделник, 27 октомври 2014 г.

МЛЕЧНА БАНИЦА С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Млечната баница със яйца и сирене е една много вкусна баница с хрупкави корички отвън и мноого мека вътрешност която се дължи на прясното мляко !Баницата запазва пухкавината си и няколко дена след това !!!
Продукти :

Кори за баница ( каквито имате) аз имах от дебелите които са по 6 кори в пакета.
6 яица

1 чаена чаша пр. мляко
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша разтопено масло

буца сирене

Приготвяне:

Поставяме на дъното на тава хартия за печене и започваме да нареждаме баницата.

При мен по една кора защото са дебели , а за нормалните по 2-3 кори . 
Слагаме на загрят котлон тиган с 1/2 - рата чаена чаша масло  и там поставяме и 1/2 - рата чаена чаша олио. 
Олиото се загрява а маслото се разтапя .
Мажем първите 3 кори обилно с ратопеното мало и олио и слагаме другите 3 кори в/у тях. Мажем отново и така до изчерпване на корите.
Сиренето наръсваме на два пъти , някъде преди средата и после малко преди края.
Нарязваме баницата на форми пожелание.
Разбъркваме яйцата с прясното мляко и заливаме баницатаНакланяме леко  тавата във всички посоки да се разпредели и попие равномерно яйчномлечната смес навсякъде.
Печем в загрята на 180 гр. фурна до златиста коричка.
Баницата запазва пухкавината си и няколко дена след това !



















неделя, 26 октомври 2014 г.

КАРФИОЛЕНИ ПЪРЖОЛИ

Това е едно страхотно предястие или гарнитура .Приготвя се много лесно и бързо !

Продукти:

1 глава карфиол
Черен пипер
Сол
Олио

Приготвяне :

Нарязваме карфиола на шайби с дебелина по 1.5 см.
Застилям тава с готварска хартия за печене.
Поръсваме в/у хартията  олио , сол и чер. пипер.
Нареждаме шайбите карфиол и поръсваме отгоре отново с пипер , сол  и олио.
Печем в предварително загрята фурна на 180 за 15 до 20 мин.






                             Готовия изпекан карфиол !