МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ 12-те РОЛЦА

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ 12-те РОЛЦА

Кръстил съм е така , защото се състои от 12 рола със сирене.
Много вкусна погача с плънка от масло и сирене и заливка от разбити яйца объркани с разтопено масло и натрошено сирене. 

Продукти: 

1 kг. и шепа бяло брашно 
3 яйца ,
80 гр. олио 
80 гр. захар
15 гр. сол
200 гр. кисело
200 мил. прясно мляко
щипка сода за хляб (аз я смесвам с брашното)
42 гр.(едно кубче) мая  
10 гр. оцет .
масло за намазване
Начин на приготвяне:

пресяваме брашното със содата в купа


разбъркваме маята с една лъжица от захарта и една шепа брашно в млякото което сме затоплили предварително ( не в микровълнова )
в друга чаша разбиваме киселото мляко с олиото и яйцата , там слагаме и оцета


 
след като се активира маята изсипваме сместа при брашното . изсипваме и разбитите яйца с киселото мляко и олито
.
Прибавяме и солта ...

 
омесваме гладко тесто


и го оставяме покрито да втаса


 разточваме на кора с 0,5 см. дебелина и намазваме с разтопено масло и поръсваме със сирене



навиваме на руло и режем на 12 равни шайби

шайбите нареждаме в тава с размер 30 - 8 см.



запълваме между шайбите със сирене и оставяме покрита да втаса отново



Втасалата погача поливаме с 2 разбити яйца , разбъркани с 2 лъжици стопено масло и малко сирене .




тове е един мой експеримент който не е задължителен

Стандартния начин е да се намаже с разбит жълтък с пр. мляко


 
печем на 180 гр. за 40 - 45 минути








понеделник, 24 ноември 2014 г.

БЯЛ ДОМАШЕН ХЛЯБ

БЯЛ ДОМАШЕН ХЛЯБ


Това е едно страхотно меко пухкаво и вкусно хлебче приготвено в домашни условия , което остава меко и пухкаво и на другия ден ! Гарантирам - изпробвано е !



Продукти :


1 и 1/2 чаши топла вода
1 пакет суха мая ,7гр.
2 супени лъжици захар

500 гр. или 3 и 1/2 чаши бяло брашно + 1 , 2 лъж. зависи от брашното 
2 супени лъжици масло, разтопено
1 супена лъжица сол


Приготвяне :

Затопляме водата и слагаме маята да се активира заедно със захарта и шепа брашно .

Ако имате машина слагате всичко в контейнера да се активира там и след това добявяте разтопеното масло
, брашното и солта . Включвате на режим за месене .
Ако нямате машина се замесва по стандартния начин на ръка.
След като се получи глатко тесто се оставя покрито за 15 - 20 минути да се отпусне и се оформя хлябчето по желание и се поставя във формата която сте си избрали .Моята е кексова продълговата с размери - 24 см. на 13 см . и висока 7 см.

Покрива се и се оставя да удвои обема си !
Не се маже отгоре .
Пече се в загрята на 190 гр. фурна за 35-40 минити.













неделя, 23 ноември 2014 г.

СВИНСКИ КОТЛЕТИ ПРИГОТВЕНИ НА ТИГАН И ФУРНА - ВИДЕО

СВИНСКИ КОТЛЕТИ ПРИГОТВЕНИ НА ТИГАН  И ФУРНА
ВИДЕО РЕЦЕПТА
Това е моя начин за приготвяне на домашно барбекю.
Пържолите не се начукват . Поръсват се само с подправки и се изпичат както е показано по долу на видеото .
Този начин на приготвяне запазва соковете на месото и крайния резултат е - едни много вкусни и сочни пържоли.
Това се постига по следния начин - запичаме пържолите в загрят малко над средна температура тиган ( аз го назвам с отрязана през средата глава кормит лук натопена в олио , това допълнително овкусява месото ) с оребрено дъно ( може и с плоско ) за 2 - 3 минути като след 1-рата минута завъртаме ( не обръщаме ! ) на 90 гр. за да се получат ленти като решетка (декорация ) от оребрения тиган , но това са подробности :) Та така , след 2 -тата минута обръщаме пържолите и вкарваме тигана в загрята предварително фурна на 220 гр. за още 20-25 минути за доизпичане .
Тигана трябва да е с метална дръжка за да може да се ползва и за фурната .
Ако нямате такъв може да ги прехвърлите в тавичка , но трябва да загрята предварително във фурната !!!


Продукти :

4 свински пържоли

Сол , чер пипер и кимион
.

 Начин на приготвяне :


                                          ВИДЕО




СНИМКИ










                                             

петък, 21 ноември 2014 г.

МАЛКА ПАМУК МАРГАРИТКА

МАЛКА ПАМУК МАРГАРИТКА !



Продукти :


420 гр. бяло брашно
120 мил. топла вода

120 мил. топло пр. мляко
120 мил. олио
10 гр. прясна мая (1/4 от кубчето)
2 суп. лъж. захар 
1/2 суп. лъж. сол

Приготвяне :

Омесваме гладко тесто от продуктите
Оставяме за 30 минути да почине (покрито)

Разделяме на 7 равни части
Оформяме на топки
Нареждане в подмаслена тавичка
Оставяме да втасат още веднъж 

Мажем с разбит с малко пр. мляко жълтък.
Печем на 180 гр. до готовност ( 35-40 мин.)
тавичката е с размери 25 см. - 6 см. висока.



понеделник, 17 ноември 2014 г.

БАНИЦА С ПЕЧЕНА ТИКВА ( ТИКВЕНИК )

БАНИЦА С ПЕЧЕНА ТИКВА ( ТИКВЕНИК )

За пореден път , бягам от пърженето !!!
Баницата с печена тиква е много лека за консумиране поради спестяването на традиционния начин със запържването или задушаването на настърганата тиква в мазнина . И още едно важно нещо което пести време и нерви , тиквата не се стърже !
 

Продукти : 

Една средна тиква от вида - цигулка 

                                                 


 Изпичане във фурната на 180 гр. до готовност .

    

След това изгребваме с лъжича меката изпекана сърцевина на тиквата и поставяме в купа . Добавяме 2 чаени чаши захар , 2 чаени лъжици канела и разбъркваме до получаване на еднородна смес .
Всеки може да увкоси плънката по негов начин .



Приготвяме тава за баницата и отваряме пакета с кори . Предварително сме разтопили 300 гр. масло което ще е нужно за поръсване на корите . Започваме подреждането на баницата.
Взимаме 2 - 3 кори и слагаме на дъното на тавата която предварително сме намазали от разтопеното масло. Поръсваме с масло и поставяме следващите 2- 3 кори , поръсваме и тях с масло и сега идва ред и за плънката ( печената тиква ) . Слагаме от тиквата и продължаваме по същия начин , кори масло , кори масло .


По този начин , баницата се сгобява ( нарежда ) много бързо защото плънката се слага само на три  места , преди средата на баницата , по средата и малко преди да затворим с последните кори ! Най-отгоре поръсваме с останалото масло .


Баницата е наредена и отива в загрятата на 180 гр. фурна да се опече до хрупкава коричка отгоре !





                 Следващите снимки са на готовия тиквеник !
                                       Да ви е сладко !!!