Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

вторник, 30 декември 2014 г.

СОЛЕНИ БИСКВИТИ С МАСЛО И КАШКАВАЛ

СОЛЕНИ БИСКВИТИ С МАСЛО И КАШКАВАЛ


Много вкусни бисквитки с маслено кашкавален вкус !

Приготвят се буквално за 5 мунути и за 10 - на се изпичат .


Продукти
:

120 гр. (1 чаена чаша ) кашкавал настърган на ситно ренде
130 гр. (1 чаена чаша ) бяло брашно
115 гр. ( 1/2 чаена чаша ) меко масло
1/2 чаена лъж. сол
                                                                     
                                                                            
                                                                              
 

Начин на приготвяне :
Поставяме мекото масло и кашкавала в купа и пресяваме отгоре бршното. Омесваме докато се обединят за 3- 5 минути до получаване на маслено тесто .

                                                     



Покриваме и оставяме в хладилника за 30 - 40 минути да се стегне малко маслото .
След това оформяме топчета с големина на голям орех , нареждаме ги в тава покрита с хартия за печене и притискаме леко отгоре с вилица да се получи това което е показано на снимките по надолу .

                                                        



Така оформените бисквити печем в загрята фурна на 190 гр. за 10-12 минути.
                                     Да ви е сладко !!!

                                                      








                                                   



неделя, 28 декември 2014 г.

НОВОГОДИШНИ КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ С 3-РИ ВИДА ПЛЪНКИ !

НОВОГОДИШНИ КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ С 3-РИ ВИДА ПЛЪНКИ – ШОКОЛАД НУТЕЛА , СЛАДКО ОТ МАЛИНИ И НОВОТО ЗА МЕН С КОЕТО ИСКАХ ДА ПРОБВАМ Е - ХАЛВА !!!

Авторска рецепта !


English version:

400g white flour
7g yeast
125g fresh milk
5 tablespoons sugar
2 eggs
75g oil
Pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract
Grated lemon skin

Knead into dough all of the products. Let it rise until it doubles in size. Form the muffins and put in the filling of your choice. Put into a muffin form already coated in butter or other nonstick substance. Wait for it to rise one more time. Brush on the muffins a lightly beat egg yolk. Sprinkle on colored sugar. For more information, follow the photos from the recipe below.

Продукти за тестото:


400 гр. бяло брашно (+) , (-) според зависи от яйцата и брашното

7 гр. суха мая
125 гр. пр. мляко 

5 супени лъж. захар
2 яйца
75 гр. олио
щипка сол
1 прахче ванила
кората на един лимон или портокал

За плънките :

Шоколад Нутела
Сладко по избор - при мен от малини

Халва !

Начин на приготвяне :

Затопляме млякото на котлона и разтваряме вътре захарта . Изчакваме да поизтине малко , като си потопим малкия пръст не трябва да пари ! и прибавяме маята за да се активира . Разбъркваме леко яйцата и прибавяме олиото към тях . Пресяваме брашното със солта и ванилата и прибавяме шупналата мая , яйцата с олиото . Омесваме меко тесто и оставяме да втаса . Тестата със захар втасват малко по бавно , затова имайте търпение !
Като втаса тестото се примесва леко и се разделя на 12 равни части - за 12 мъфина . Аз късах без да разделям предварително и се получиха 10 мъфина ! :)
Всяко парче се оформя в кръг и посредата се слага желаната плънка . Събират се краищата и се оформя на топче и се поставя в предварителната намазана форма за мъфин с разтопено масло със събраните , слепнали краища на топчето надолу .
                                 Следвай снимките :С плънка от халва .
                                                                                                 


С плънка от шоколад
                                                       


С плънка от сладко от малини
                                                     


Нареждаме козуначните мъфини в тавата и оставяме да втасат повторно .
                                                      



Втасалите мъфини мажем с леко разбит белтък и поръсваме с обикновенна или цветна захар .
                                                   










Печем в предварително загрята фурна на 180 гр . за 12 - 14 минути само на долен реотан . Ако нямате опция за само долен реотан , сложете тавата с една идея по надолу от средата и след 5 - тата минута покрийте отгоре с лист ал. фолио.

                                               
                                                         



                                         Да ви е сладко !!!
                                                      






                                          

събота, 27 декември 2014 г.

КОЛЕДЕН ХЛЯБ

                                 КОЛЕДЕН ХЛЯБ

                                                       




Тази година реших да не е пита , ами да е хляб за Коледната трапеза . И за да е малко по различен от обикновенния обогатих малко и тестото .
Авторска рецепта !




Продукти :


100 гр. вода 

2 чаени чаши кисело мляко
7 гр. суха мая
500 гр. бяло брашно (+) или (-)  зависи колко е гъсто млякото , колко е голямо яйцето , вида на брашното
1 яйце
3 супени олио
1 супена захар
1 чаена сол

Приготвяне :

Затопляме водата и млякото и разбъркваме на айрян. В топлия айрян шупваме маята.
Замесваме гладко тесто от продуктите и оставяме да втаса .
След като втаса го оформих на топка , поръсих с брашно и го сложих в купа с диаметър 20 см и височина 10 см. 




                                                


Изчаках да втаса повторно ...


                                                       


Изпекох в загрята на 180 гр. фурна с подгряващ само долен реотан за 40 - 45 минути.

                                                     












петък, 26 декември 2014 г.

ШКЕМБЕ ЧОРБА ЗА МАХМУРЛИИ !!!

                      ШКЕМБЕ ЧОРБА ЗА МАХМУРЛИИ !!!
 
              
400 гр. телешко шкембе.
                                               


Сварява се в 2 литра вода
до готовност на шкембето , като се долива по

малко вода за да се потдържа нивото.
                                                     


                                                   
Пибира се

в хладилника да преспи за една нощ. така правя
аз , защото след няколко часа в хладилника
всичката или почти всичката лой изплува отгоре
и се втвърдява.
                                            

Прецеждам булюна и изхвярлям

втвърдилата се лой.
                                               
  
Накълцвам на ситно

шкембето и оставям настрана. Разбърквам 3
жълтъка с 150 - 200 гр. кисело мляко и 4 супени
лъжици брашно .
                                                    



Затоплям почти до завиряне булюна защото е бил в хладилника
 и почвам да добавям от горещия булюн
към готовата застройка с лъжица по-малко до
като се темперира (изравни) температурата на
застройката с тем. на булюна. След това добавям
всичката застройка в булюна разбърквам и
добавям накълцаното шкембе. Свалям от котлона
и слагам на горещия котлон едно малко тиганче .
Изсипвам в същото 2 - 3 суп. лъж. олио и щом се
загрее добре слагам 1 чаена лъжица червен
пипер и махам веднага !!! тиганчето от котлона,
разбърквам докато го "пренасям" към
тенджерата с шкембето и го сипвам вътре.Маха
се веднага от котлона за да не загори червения
пипер. След това всичко се връща на горещия
котлон , посолява се , изчаква се да клокне ( заври ) и се сваля от котлона.
                              По нататък
всеки знае.

                                                    


                                                          


Рецептата е взета от тук - готвача на сточна гара - Пловдив !