Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

събота, 31 януари 2015 г.

ЦАРСКИ ХЛЯБ !

ЦАРСКИ ХЛЯБ !

                                                     



Mляко , сирене , масло - всичко в едно
!
Филийка с масло , поръсена със сиренце и чаша айрянче отстрани ... ех , мечти ! :) Всички тези мечти са събрани на едно място и това е моят - ЦАРСКИ ХЛЯБ !

Продукти :

300 гр. много гъст айрян
450 гр. бяло брашно +
1 и 1/2 супена лъж. масло + още малко за намазване

5 - 6 гр. суха мая
1 чаена лъж.сол
1 супена лъж. захар
1/2 чаена лъж. оцет

Приготвяне :

От всички продукти замесваме тесто като прибавяме още малко брашно до много меко , почти лепнещо тесто . Аз всичкото това го свърших в машината за хляб .
Омесеното тесто

                                                       


Покриваме и оставяме да втаса

                                                     


    След като втаса , разточваме ( аз разтягам с ръце ) на кора с деб .  + , – 1 см. мажем с масло и поръсваме със сирене .

                                                     

                                                  
Навиваме на руло и поставяме в тава за повторно втасване .

                                                      



Втасалия хляб , без да мажем печем на загрята фурна на 180 гр. за 30 + минути . След 25 - 26 минута , вадим и мажем отгоре с масло . Допичаме за още няколко минути .

                                            Да ви е сладко !!!

                                                    

















!!!

четвъртък, 29 януари 2015 г.

МЪФИНИ - ОРГАЗЪМ

МЪФИНИ - ОРГАЗЪМ

                                              


                                  
Смесицата от канела , индийско орехче и кафява захар допълненa от аромата на сливовия мармалад спира мисълта ви , погледа ви се замрежва и сетивата ви се отдават на вкусовия оргазъм който тези вълшебни мъфинчета ви причиняват ........!!!

Продукти :

1-3/4 чаши бяло брашно , 3/4 да са брашно за кекс

1-1/2 чаени лъж. сода за хляб
1/2 чаена лъж. сол
1/3 чаена лъж.индийско орехче 
1/2 чаена лъж. канела
3/4 чаени чаши кафява захар
1/3 чена чаша олио
1 яйце , леко разбито
3/4 чаена чаша пр. мляко
За плънката препоръчвам : мармалад от сини сливи , шоколад нутела или сладко от ягоди !

Топинга :


1/4 чаена чаша масло
1/3 чаена чаша захар

1 чаена лъж. канела

Приготвяне :

В голяма купа разбъркваме , брашното , содата , канелата , солта и индийското орехче .
Запопляме прясното мляко на котлона но без да го кипваме и в него разтваряме захарта .
Прибавяме олиото и леко разбитото яйце .
Смесваме сухите и мокрите съставки колкото да се обединят , не повече и запълваме гнездата на формата за мъвини малко под половината .
Поставяме с малка лъжичка от плънката , едната редичка с шоколад нутела , а другата с мармалад от сини сливи  , а третата ... нищо - така е по поръчка :)

                                                        




С останалата смес поставяме по още една лъжичка отгоре да покрием плънката

                                                    


Печем в загрята на 180 гр . фурна за 18 - 20 мин .
През това време си приготвяме топинга .
Стопяваме на котлона маслото , разбъркваме захарта с канелата.
Взимаме още топлите изпекани мъфини както са с кошничките и потапяме горната част в разтопеното масло и после овалваме в захатра с канелата .

                                       Да ви е сладко !!!

                                                      

















!!!

сряда, 28 януари 2015 г.

РЪЖЕН ХЛЯБ

РЪЖЕН ХЛЯБ

                                                    



Това е един страхотен хляб богат на различни а
ромати , направен от 3 вида брашна !

Продукти:

200 гр. бяло брашно
120 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. ръжено брашно
270 мил. топла вода
3 чаени лъжици или 1 и 1/3 пакетче суха мая ( заради тъмните брашна тестото е малко по "тежко" и затова се слага малко повече мая )

1 и 1/2 чаена лъж. сол
3 супени лъж. какао - натурално
1 чаена лъж. кимион на зърна

1 и 1/2 супени лъж олио
3 супени лъж. меласа ( Меласата представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло ) .Съставките са точни !!!

Приготвяне :

Омесих в машината за хляб . Прибавят се течните и после сухите съставки . С лъжицата която сипвате олио сипете и меласата , отделя се много чисто от мазната лъжица !
Омесваме тестото и поставяме в купа да втаса , след час е готово.
Аз омесих късно вечерта и оставих в хладилника да втаса , изпекох на сутринта .

                                                         


 Втасалото тесто

                                                       




Премесвам леко , оформям и поставям в тава за повторно втасване.





 Втасалото хлябче , готово за печене .

 Печем в загрята  футна на 200 гр. за 25- 30 мин. Препоръчвам да се сложи във фурната малък съд с гореща вода по време на печенето .

                                         Да ви е сладко !!!





 И една филийка за проба , намазана с крема сиренце и поръсена с нарязана на шайби маринована люта чушка !




                                                      

вторник, 27 януари 2015 г.

ПИТКИ ЗА ВЕЧЕРЯ

ПИТКИ ЗА ВЕЧЕРЯ

                                                      




Това са едни меки , пухкави и вкусни питки които може да се ползват за всичко ! Сандвичи , бургери и за каквото се сетите .
 Може също да се сложи и плънка по желание .
Питките остават меки и след 2 дена !

Продукти :

3 чаени чаши или 390 гр. бяло брашно +
1 чаена чаша или 240 мил.  топла вода
2 чаени лъжици или 7 гр.суха мая ( 1 чаена лъж. суха мая е 3.5 гр . )

                                           малката е чаена , а голямата е супена лъжици                                                                            

1 яйце
1/4 чаена чаша или 50 - 60 мил. олио
1/2 чаена лъж. сол
2 супени лъж . захар

Приготвяне :

Омесваме тесто от продуктите , аз в машината за хляб и оставяме покрито да втаса .
Премесваме още веднъж , разделиме на 7 равни части и от всяка оформяме питка .
Нареждаме в тава и оставяме за повторно втасване .
Печем без да ги мажем отгоре на 180 гр . за 20 минути .

Аз ги намазах с жълтък раз. с пр. мляко и олио отгоре и след 17 минута ги извадих и намазах и с масло и допекох за още 3 мунути , това е извън рецептата :)

                                         Да ви е сладко !!!