Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

събота, 18 юли 2015 г.

ПЛОСКА ПИТКА

ПЛОСКА ПИТКА
Авторска рецепта!


                                                       


Подукти :

1/2 чаена чаша пр. мляко

1/2 чаена чаша кисело мляко
1/4 чена чаша олио
2 чаени лъж. захар
1чаена лъж. сол
1 яйце
1/2 чаена лъж. суха или 1/8 част от пакет жива мая (5гр.)

Приготвяне:


Затопляме млякото и активираме в него маята (аз ползвам суха мая която се добавя заедно с брашното - не се активира предварително).
Смесваме и разбъркваме всичко без брашното .

Към готовата смес започваме да добавяме брашно до меко тесто .
Готовото тесто оставяме да втаса .

След това премесваме за малко , колкото да извадим въздуха.
Разтягаме с ръце тестото в правоъгълна форма с дебелина 1 см.  и поставяме в тава с размер 50 см на 35 см. за повторно втасване .

                                                       




Вече втасалата питка наръсваме с чубричка , риган или каквото обичаме .
Слагаме в загрята на 230 гр. фурна и печем до златисто , загара който се получава от високата тем. създава илюзия за препечена питка , но не е така .
Питката е много мека и въздушна и страшно вкусна !

                                      Да ви е сладко !!!

                                                         







 Лек поглед във фурната за да видя как вървят нещата !
                                                    

                                                      

                                                        

четвъртък, 16 юли 2015 г.

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ ЦВЕТЕ


ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ ЦВЕТЕ
                                                   

Продукти:
 
150 мил. вода
150 мил. пр.мляко 
2 супени лъж. с връх кисело мляко
3-4 супени лъж. олио
1 яйце
2 супени лъж. захар
1 супена лъж. сол
щипка сода за хляб
1 чаена лъж. оцет
7 гр. суха или 20 гр. жива мая
сирене за плънката
Брашно за меко тесто
                        
 
 Приготвяне :
 
Затопляме водата и активираме вътре маята.
Прибавяме всички останали съставки без брашното и разбъркваме добре за да се смесят хубаво. 
Започваме да подаваме брашно , (разбъркваме в началото и после започваме да месим ) до образуването на меко тесто.
По този начин с подаване последно на брашното , регулираме точно до каква мекота искаме да е тестото !!!
Омесеното тесто оставяме да втаса .

                                             



Втасалото тесто :
                                                    


Втасалото тесто разделяме на 8 равни топки . Всяка топка разтегляме и слагаме в средата сирене . Завиваме оформяме на топче и нареждаме в тава с размер 30 см. диаметър и 8 см. висока  . При мен останаха 2 топчета , тавата ми се напълни с 6 от топчетата .

                                                          


Втасва още веднъж
 

 
Втасалата погача мажем с разбит жълтък с пр. мляко и олио и поръсваме с каквото обичаме. 


Печем в загрята на 180 гр. фурна до готовност (35-40) мин.

Да ви е сладко !!!