МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

сряда, 17 декември 2014 г.

ПИТА С ПЛЪНКА ОТ БОБ И ОЩЕ НЕЩО

ПИТА С ПЛЪНКА ОТ БОБ И ОЩЕ НЕЩО

Това е една моя отдавнашна идея да направя пита с плънка от боб ! Но за да не е самичък боба вътре реших да добавя и няколко пикантни съставки .

Авторска рецепта !


Продукти за тестото :

700 гр. бяло брашно + 2 - 3 лъжици.
20-25 гр . прясна мая или 7-10 гр. суха .
300 милилитра топла вода
2 яйца
2 супени лъж. олио
1 супена лъж. захар
1 чаена лъж. сол
1 чаена лъж. оцет

Мазнина за намазване на кората след разточване ( аз намазах с мас )

За плънката :

2 чаени чаши сварен черен боб ( цвета на боба по избор )
4 големи лютиви чушки или 5-6 по малки
1/2 средна глава кромит лук
4-5 скилитки чесън
1 чаена чаша нарязани на ситно маслини без костилките

Начин на приготвяне - следвайте снимките !


В топлата вода разбъркваме маята , захарта и няколко лъжици брашно до получаването на рядка кашичка , покриваме с кърпа и оставяме да се активира маята .


                                                   



След 15 - 20 минути е готова !

                                                      



Към предварителното пресято брашно със солта , прибавяме маята , разбитите яйца , олиото и оцета

                                                     


Омесваме гладко тесто като добавяме по няколко щипки брашно докато спре да лепне . Поставяме в купа намазнена с олио и покриваме с кърпа и чакаме да втаса . Аз го измесих вечерта и го сложих в хладилника за цялата нощ ( 7  - 8 часа ) .
Нормално си втасва за 1  - 1,1/2 часа . на стайна тем.

                                                      

На сутринта го извадих втасало и готово за обработка.

                                                                                 

След като извадих втасалото тесто от хладилника го оставих да се отпусне за 40 - 50 минути и разточих на кора с 1/2 см. дебелина . Поръсих с предварително приготвената плънка по следния начин :

Нарязваме на ситно лютите чушки със семената , лука и чесъна


                                                   


Запържваме ги в горещ тиган с една лъжица олио при непрекъснато разбъркване за 5 минути .

                                                        



  С готовата и охладена плънка , заедно с нарязаните на ситно маслини и сварения и изцеден ( сух ) боб наръсваме равномено в/у разточената и намазана с мазнина кора .

                                                        





Навиваме на руло

                                                  

    Завиваме на охлюв и поставяме в тава за повторно втасване

                                                       

   След като втаса питата намазваме отгоре с разбит жълтик с малко пр. мляко и поръсваме с пожелание
.

                                                                               



Печа в предварително загрята фурна на 180 гр. без вентилатор с включен само долен реотан за 45 - 50 минути.


             Снимки на изпечената пита  - да ви е сладко !!!


                                                    











                                                     

2 коментара:

  1. Ами ако ям и боб чорба...няма ли да дойдат много бобените зърна :) Майтап изглежда прекрасно , Емо....абе запали ме замного неща...отдавна не бях готвил...днес на обед направих една постна,но прекрасна зеленчукова супа :)

    ОтговорИзтриване
  2. JPfan, няма да е проблем като се хапва, после ще е прблема - зарята! :)

    ОтговорИзтриване