МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

неделя, 3 юли 2016 г.

ХЛЯБ В ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА

ХЛЯБ В ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА

Продукти :

400 мл. вода

10 гр. жива мая
чаена лъж. сол
Бяло брашно за средно твърдо тесто.

Приготвяне :


В 100 грама от водата активираме (разбъркваме) маята с щипка захар . За 10 мин. е готова.

Прибавяме активираната мая към водата , слагаме и солта и  започваме да добавяме брашно (това всичко се случва в голяма купа ) и бъркаме с лъжица до като започне да се образува тесто .
След това изсипваме тестото на масата за месене 
и продължаване да месим с ръце като поръсваме с брашно докато се получи средно меко нелепнещо гладко тесто .
Готовото тесто , покриваме и оставяме да втаса за 30 - 35 мин.
След като втаса го омесваме още малко за да извадим въздуха но не много , оформяме на топка , поръсваме
с брашно през цедката за чай много фино и покриваме за повторно втасване.
Слагаме металната тенджера в фурната и включваме на 260 гр.
След като втаса оформения хляб , изваждаме загряната  тенджера , отваряме капака и пускаме внимателно втасалия хляб . Отгоре правим прорези с остър нож ( най-лесно е един кръст ) и затваряме капака . Връщаме във фурната и печем за 20 -25 мин. След това махаме капака , намаляваме гр. на 220 гр. и печем още 10 - 15 мин .

                                        Да ви е сладко !!!

                                                        








                                                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар