МЪРЗЕЛИВ КОЗУНАК ЗА ВЕЛИКДЕН !!!
Когато нямаш време и работиш по празниците , а искаш да е топъл и пресен точно за деня , решението е едно - козунак в хлебопекарна ! Е липсва му поръската със захар , но и така с нищо не отстъпва на ръчно измесения и изпечен в обикновена фурна козунак !
Продукти –
4 чаени чаши брашно ( 500 гр.) + 2-3 чаени лъжици
90 - 100 гр. олио
150 гр. захар
180 гр. пр. мляко
3 яйца
7 гр. суха мая
кората от един голям лимон настъргана ( само жълтата част !!!)
ванилин екстракт - чаена лъж.
шепа стафиди и шоколад начупен на малки парченца за плънка
Приготвяне –
Затопляме леко млякото на котлона и разбъркваме вътре захарта .
Изсипваме в контейнера на машината , добавяме разбитите яйца , олиото , ванилията , настърганата лимонена кора и брашното.
Добавяме и маята .
Пускаме на програма за обикновен хляб ( възможно най-дългата) и след минути омесване при звуковия сигнал за добавяне на подправки , изсипваме стафидите и шоколада .
Тестото става много меко и лепкаво , но това да не ви притеснява !
Получава се един страхотно пухкав и вкусен на конци козунак !
Не му стигна мястото и беше опрял горе в капака на машината :)
Вижда се на снимките как се е отбелязъл прозореца от капака на хлебопекарната .
Да ви е сладко !!!
Когато нямаш време и работиш по празниците , а искаш да е топъл и пресен точно за деня , решението е едно - козунак в хлебопекарна ! Е липсва му поръската със захар , но и така с нищо не отстъпва на ръчно измесения и изпечен в обикновена фурна козунак !
4 чаени чаши брашно ( 500 гр.) + 2-3 чаени лъжици
90 - 100 гр. олио
150 гр. захар
180 гр. пр. мляко
3 яйца
7 гр. суха мая
кората от един голям лимон настъргана ( само жълтата част !!!)
ванилин екстракт - чаена лъж.
шепа стафиди и шоколад начупен на малки парченца за плънка
Приготвяне –
Затопляме леко млякото на котлона и разбъркваме вътре захарта .
Изсипваме в контейнера на машината , добавяме разбитите яйца , олиото , ванилията , настърганата лимонена кора и брашното.
Добавяме и маята .
Тестото става много меко и лепкаво , но това да не ви притеснява !
Получава се един страхотно пухкав и вкусен на конци козунак !
Не му стигна мястото и беше опрял горе в капака на машината :)
Вижда се на снимките как се е отбелязъл прозореца от капака на хлебопекарната .
Да ви е сладко !!!
Чудесен е!
ОтговорИзтриванеВ момента го изпробвам. Притеснена съм,че тестото е лепкаво и меко, но като се изпече ще пиша как се е получил 🍞🍽️
ОтговорИзтриване