Великден наближава и е време за малко репетиция ! :)
Козунаците - яйца , мазнина , брашно , мляко или вода , мая и аромати . Всеки избира според вкуса си и съотношенията в рецептите.
Скоро попаднах на една рецепта в която се работи с много меко тесто което ми хареса и реших да опитам . Промених малко по мой вкус съставките . Резултата е повече от много добър !!!
Продукти :
1 килограм брашно
180 гр. олио
300 гр. захар
350 гр. пр. мляко
5 яйца
25 - 30 гр. жива мая (цял пакет от 40гр. за мен е много)
чаена лъж. ванила екстракт
кората от 2 лимона
обелени и нарязани бадеми за поръсване
шепа стафиди за плънка ( слагам ги малко преди да готово тестото при омесването )
Приготвяне : тук е показано как става - КЛИК
Готовото втасало тесто разделям на 3 топки , всяка топка на 3 и разточвам с ръце на "въже" , от 3 те "въжета" оплитам плитка и поставям в тава с хартия за печене . Получават се 3 големи козунака . Покривам и оставям за повторно втасване .
Втасалите козунаци се мажат с яйце и поръсват със захар и ядки пожелание .
Аз ги изпекох в предварително нагрята фурна на 180 гр. за 35 - 45 мин. зависи от фурните. Пека само на долен реотан .
Да ви е сладко !!!
Като се пече само на долен реотан, как става коричката отгоре?
ОтговорИзтриванеВъздуха изпича , а не реотана .
ИзтриванеФурната Ви с вентилатор ли е?
ОтговорИзтриванеНе.
ИзтриванеРазкошни са, ще пробвам тази рецепта , благодаря !!
ОтговорИзтриванеОпитай , ще ти хареса !
ИзтриванеBravo
ОтговорИзтриванеBravo
ОтговорИзтриване