МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!
КОЗУНАЦИ ГЪБКИ
Продукти :
5 яйца
250 мл. пр, мляко
170 гр. захар
150 мил. олио
500 гр. квас
1,150 гр. бяло брашно
2 лимона - само кората
2 суп. лъж. ванила екстрат
стафиди - една чаена чаша
Приготвяне :
От всички продукти омесваме тесто
Оставяме покрито да втаса за няколко часа - при мен 3,5 часа
От готовото тесто оформяме козунаци по желана форма - аз разделих на 12 топчета които поставих в форми за малки кексчета .
Покриваме и оставяме да втасат - при мен за 1, 5 часа.
Намазваме с разбити жълтъци - при мен 2 бр. с 1ч. лъж. пр. мляко и 1ч, лъж. олио . Поръсваме със захар .
Печем в нагрята на 180 гр. фурна за 20 - 25 минути . Това е времето за тези форми . Ако плетете , обема ще е по голям и ще иска повече време за печене !
Да ви е сладко !!!
ШОКОЛАДОВИ КЕКСЧЕТА
Продукти :
2 чаени чаши захар
1, 3/4 чаени чаши брашно
3/4 чаена чаша какао
1 , 1/2 чаена лъж, сода
1 , 1/2 чаена бакполувер
1 чаена сол
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша олио
2 чаени лъж. ванила екстракт
1 чаена чаша гореща вода
Продукти за шоколадовата заливка ( ганаш ) :
1/2 чаена чаша бита сметана
1/2 чаена чаша масло
1 , 1/2 чаена чаша шоколад ( черен или млечен )
Приготвяне :
Всичко се слага в купа без горещата вода , както следва по горе.
Разбърква се с тел или миксер докато се смесят продуктите и след това се подава водата като продължава да се бърка .
Всичкото време за бъркане е някъде към 5 минути .
Готовата смес се изсипва във форми или във форма по желание и се се пече за 30 - 35 мин. на 180 гр.
Ако се прави кекс времето за печене е повече , до суха клечка.
След като се охладят кексчетата се заливат с приготвения предварително шоколад .
Той се приготвя по следния начин :
В малка тенджера слагаме няколко приста вода на дъното . Завираме на котлона и поставяме отгоре стъклена купа или чиния която да затвори подобно на капак тенджерата , за да може парата да не излиза и да загрява същата .
Слагаме сметаната , маслото и шоколада и след няколко минути разбъркваме леко , след още няколко минути разбъркваме вече разтопените напълно продукти до като се обеденят напълно и сваляме от котлона .
Разтопения ганаш е малко рядък и затова го слагаме в хладилника малко да се стегне , за няколко минути .
След това разбъркваме отново и заливаме кексчетата или кекса
Да ви е сладко !!!
Пълнозърнест хляб с ядки замесен с квас .
Продукти
300 гр. квас
350 гр. бяло брашно
150 гр. пълноз. брашно
200 мл. вода
1 чаена лъж. захар
1 шепа орехи
1 шепа тиквени семки
1 шепа слънчогледови семки
Приготвяне :
Омесваме средно твърдо тесто заедно с ядките , оформяме пожелание и поставяме направо в съда в който ще печем . Втасва за - 5 , 6 или 7 часа . Печем в нагрята фурна на 230 - 240 градуса за 10 минути и после на 200 за още 20 мин.
Да ви е сладко !
НЕДЕЛНИ ПИТКИ ЗА ПИКНИК
Продукти :
200 мл. пр. мляко
3 суп. лъж. кисело мл.
2 суп. лъж. олио
7 гр. суха мая или 20 гр. жива
1 суп. лъж. захар
1/2 суп. лъж. сол
1 яйце
500 гр. бяло брашно + , за средно твърдо тесто .
Приготвяне :
Омесваме тесто от продуктите и покриваме за 30 - 40 минути да втаса . След това разделяме на 8 части и оформяме топчета . Нареждаме в тава , мажем отгоре леко с олио и оставяме за повторно втасване. Като втасат мажем с разбит жълтък ( аз ползвах 2 , белтъците не слагам в тестото ) .
Печем в нагрята фурна на 180 гр. за 35 мин.
Да ви е сладко !!!
РУЛА СЪС СИРЕНЕ
Тестото е замесено с квас , не е ползвано мая !
Продукти :
300 гр. кавас или пакетче мая от 7 гр. суха
150 гр. вода
150 гр. пр, мляко
1 яйце
480 - 520 гр. брашно (подаваш до като се получи средно твърдо тесто)
2 супена лъж. захар
1 чаена лъж. сол
1 супени лъж. олио
1 жълтък за намазване
сирене
Приготвяне :
Омесваме тесто и оставяме да втаса . След като втаса го разточваме на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см. , мажем с мазнина (аз олио) и поръсваме обилно със сирене . Нарязваме с нож за пица на ленти и тогава навиваме нарязаните ленти на рула.
Режа преди да навия защото работя с меко тесто и ако навия кората на руло и после режа , тестото ще се смачква при всяко рязане !
Навитите рола нареждаме в тава постлана с хартия или намазана с мазнина .
Покриваме за повторно втасване , мажем с жълтъка разбит с лъжичка пр. мляко или вода или олио .
Печем на 180 гр. за 35 мин.
Да ви е сладко !!!
ХЛЯБ В ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРАПродукти :
400 мл. вода
10 гр. жива мая
чаена лъж. сол
Бяло брашно за средно твърдо тесто.
Приготвяне :
В 100 грама от водата активираме (разбъркваме) маята с щипка захар . За 10 мин. е готова.
Прибавяме активираната мая към водата , слагаме и солта и започваме да добавяме брашно (това всичко се случва в голяма купа ) и бъркаме с лъжица до като започне да се образува тесто .
След това изсипваме тестото на масата за месене и продължаване да месим с ръце като поръсваме с брашно докато се получи средно меко нелепнещо гладко тесто .
Готовото тесто , покриваме и оставяме да втаса за 30 - 35 мин.
След като втаса го омесваме още малко за да извадим въздуха но не много , оформяме на топка , поръсваме с брашно през цедката за чай много фино и покриваме за повторно втасване.
Слагаме металната тенджера в фурната и включваме на 260 гр.
След като втаса оформения хляб , изваждаме загряната тенджера , отваряме капака и пускаме внимателно втасалия хляб . Отгоре правим прорези с остър нож ( най-лесно е един кръст ) и затваряме капака . Връщаме във фурната и печем за 20 -25 мин. След това махаме капака , намаляваме гр. на 220 гр. и печем още 10 - 15 мин .
Да ви е сладко !!!
МЪРЗЕЛИВ КОЗУНАК ЗА ВЕЛИКДЕН !!!
Когато нямаш време и работиш по празниците , а искаш да е топъл и пресен точно за деня , решението е едно - козунак в хлебопекарна ! Е липсва му поръската със захар , но и така с нищо не отстъпва на ръчно измесения и изпечен в обикновена фурна козунак !
Продукти –
4 чаени чаши брашно ( 500 гр.) + 2-3 чаени лъжици
90 - 100 гр. олио
150 гр. захар
180 гр. пр. мляко
3 яйца
7 гр. суха мая
кората от един голям лимон настъргана ( само жълтата част !!!)
ванилин екстракт - чаена лъж.
шепа стафиди и шоколад начупен на малки парченца за плънка
Приготвяне –
Затопляме леко млякото на котлона и разбъркваме вътре захарта .
Изсипваме в контейнера на машината , добавяме разбитите яйца , олиото , ванилията , настърганата лимонена кора и брашното.
Добавяме и маята .
Пускаме на програма за обикновен хляб ( възможно най-дългата) и след минути омесване при звуковия сигнал за добавяне на подправки , изсипваме стафидите и шоколада .
Тестото става много меко и лепкаво , но това да не ви притеснява !
Получава се един страхотно пухкав и вкусен на конци козунак !
Не му стигна мястото и беше опрял горе в капака на машината :)
Вижда се на снимките как се е отбелязъл прозореца от капака на хлебопекарната .
Да ви е сладко !!!
Великден наближава и е време за малко репетиция ! :)
Козунаците - яйца , мазнина , брашно , мляко или вода , мая и аромати . Всеки избира според вкуса си и съотношенията в рецептите.
Скоро попаднах на една рецепта в която се работи с много меко тесто което ми хареса и реших да опитам . Промених малко по мой вкус съставките . Резултата е повече от много добър !!!
Продукти :
1 килограм брашно
180 гр. олио
300 гр. захар
350 гр. пр. мляко
5 яйца
25 - 30 гр. жива мая (цял пакет от 40гр. за мен е много)
чаена лъж. ванила екстракт
кората от 2 лимона
обелени и нарязани бадеми за поръсване
шепа стафиди за плънка ( слагам ги малко преди да готово тестото при омесването )
Приготвяне : тук е показано как става - КЛИК
Готовото втасало тесто разделям на 3 топки , всяка топка на 3 и разточвам с ръце на "въже" , от 3 те "въжета" оплитам плитка и поставям в тава с хартия за печене . Получават се 3 големи козунака . Покривам и оставям за повторно втасване .
Втасалите козунаци се мажат с яйце и поръсват със захар и ядки пожелание .
Аз ги изпекох в предварително нагрята фурна на 180 гр. за 35 - 45 мин. зависи от фурните. Пека само на долен реотан .
Да ви е сладко !!!