МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

сряда, 28 януари 2015 г.

РЪЖЕН ХЛЯБ

РЪЖЕН ХЛЯБ

                                                    



Това е един страхотен хляб богат на различни а
ромати , направен от 3 вида брашна !

Продукти:

200 гр. бяло брашно
120 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. ръжено брашно
270 мил. топла вода
3 чаени лъжици или 1 и 1/3 пакетче суха мая ( заради тъмните брашна тестото е малко по "тежко" и затова се слага малко повече мая )

1 и 1/2 чаена лъж. сол
3 супени лъж. какао - натурално
1 чаена лъж. кимион на зърна

1 и 1/2 супени лъж олио
3 супени лъж. меласа ( Меласата представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло ) .Съставките са точни !!!

Приготвяне :

Омесих в машината за хляб . Прибавят се течните и после сухите съставки . С лъжицата която сипвате олио сипете и меласата , отделя се много чисто от мазната лъжица !
Омесваме тестото и поставяме в купа да втаса , след час е готово.
Аз омесих късно вечерта и оставих в хладилника да втаса , изпекох на сутринта .

                                                         


 Втасалото тесто

                                                       




Премесвам леко , оформям и поставям в тава за повторно втасване.





 Втасалото хлябче , готово за печене .

 Печем в загрята  футна на 200 гр. за 25- 30 мин. Препоръчвам да се сложи във фурната малък съд с гореща вода по време на печенето .

                                         Да ви е сладко !!!





 И една филийка за проба , намазана с крема сиренце и поръсена с нарязана на шайби маринована люта чушка !




                                                      

16 коментара:

  1. Във възторг съм от резултата, рецептата и подробното и описание ! Благодаря ! Бъдете здрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно хлебче!

    ОтговорИзтриване
  3. Направих го (с минимални изменения по независещи от мен причини), чудесен е - мек, ароматен, различен, оригинален... А Вие сте страхотен майстор :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се че ви е харесал хляба!
    Благодаря за доверието! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Какво да кажа.........разкошна вкусотия,а аромата.......!!!!!!!!!!!!!!!!Благодаря,успешна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Емил,заинтригува ме този хляб- интересен,различен,малко странен за мен заради меласата и какаотоОтдавна съм му хвърлила око и ето ,че дойде неговия ред.Само един въпрос - Кога прибрахте тестото в хладилника -веднага след омесването или изчакахте да втаса първото втасване и тогава го поставихте в хладилника.Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След като го омеся , първото втасване става в хладилника .
      Може и да не се слага в хладилника , да се остави да втаса отвън на стайна тем.

      Изтриване
  7. Уау,колко сте бърз с отговора.Много Ви благодаря.Имайки в предвид и часовата разлика.В момента съм на втора втасване- върви много добре.Ще споделя и за крайния резултат.

    ОтговорИзтриване
  8. Не стана като на снимките на Емо,но на вкус е чудесен.На хлябът много му отива луканка - хармонира с кимиона.Ще му ходи,мисля и пушена сьомга.

    ОтговорИзтриване