ПАМУК ПОГАЧА - малко история
Рецептата е от турски сайт. Преведена я намерих преди няколко месеца 4 или 5 ( като днес е неделя 12 октомври 2014 ) не помня вече в един кулинарен блог "Ароматно в кулата на вещицата" и тогава е направих за първи път. Там е публикувана още от април 2013 г.
Преди 2 месеца( днес е 10.10.2014) е пуснах в кулинарните страници, първо беше в 100 гр. любов на 18 август 2014
https://www.facebook.com/100gramalubov/posts/739948262729901https://www.facebook.com/100gramalubov/posts/739948262729901
и после в още някой други. И от преди няколко седмици вече я има и по мн. други кулинарни блогове , променена кой с повече брашно , кой с по-малко захар всеки според вкуса му за сметка на крайния резултат който вече няма нищо общо с ПАМУК ПОГАЧАТА !
Снимките по надолу на памук погачата са по оригиналната рецепта !
Най-важното е че достигна до мноого хора които харесаха това уникално тесто на турския готвач . Ето го и извора на рецептата -
http://www.pelinchef.com/2009/05/pamuk-pogaca.html?m=1
240 мил. топло мляко
240 мил. топла вода
240 мил. олио
20 гр. прясна мая или 1 пакет 7 гр. суха
840 гр. брашно + няколко щипки за доомесване
5 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол
Меся до глатко тесто , почива 30 мин.
Оформям по желание,може и с плънка.
Втасва до удвояване на обема ,
маже се с - пожелание, пека до хрупкава коричка отвън , за да е отвътре перфектна !!! на 180 гр. само на долен реотан на фурната.
Накрая покривам с ал. фолио да не изгори отгоре.
Пека е в чугунена емайлирана тенджера. с размери 30 см. на 13 см.
СНИМКИ
Тук имам и мой две видео рецепти за ПАМУК ПОГАЧАТА , рецепти са със същото тесто но оформено по различен начин.
Няколко пъти се опитвам вече да направя памук погачата-не особено сполучливо.Старая се да спазвам рецептата точно но правя питката с прясна мая която предварително оставям да втаса.Обикновено ми се налага да чакам оформената вече питка да удвои обема си повече от час и пак не е достатъчно и питката става не много ,,памучна,,Посъветвайте ме къде греша.Д.Тенева
ОтговорИзтриванеСега видях коментара.
ОтговорИзтриванеДай ми още няколко часа , тук при мен е едва 5 сутринта. !
Ще ти помогна да стане като от снимките по-горе !
Незнам точно какво и как го правиш за да ти кажа къде грешиш.По коя точно рецепта правиш.
ОтговорИзтриванеАко искаш свържи се с мен по Скайпа или през Фейс.. Може да ме намериш под никнейма - esavchev
Незнам точно какво и как го правиш за да ти кажа къде грешиш.По коя точно рецепта правиш.
ОтговорИзтриванеАко искаш свържи се с мен по Скайпа или през Фейс.. Може да ме намериш под никнейма - esavchev
Използвам рецептата на памук погача и се старая да я правя точно.Досега не зтоплях предварително съдовете и продуктите.Днес го направих,сложих и цяло кубче мая и ще видим какво ще се получи.Д.Тенева
ОтговорИзтриванеКолко брашно слагаш?
ОтговорИзтриванеМоята ли рецепта ползваш или друга?
ИзтриванеКолко брашно слагаш?
ОтговорИзтриване6-7 чаени чаши брашно и да твоята рецепта използвам
ОтговорИзтриванеВиж сега , 6 и 7 чаши е много различно !
ОтговорИзтриванеИ не знам каква ти е чашата с която мериш , има чаши и чаши ...
Аз работя с мерителни чаши , можеш да ги погледнеш най-отгоре в началната страница на блога ми .
Грамажа трябва да е точен 840 гр. както и всичко друго !
Как оформяш на питки като мен ли или различно ?
Ако слагаш повече брашно както е описано в други рецепти " на мен ми отиде към килограм " това вече не е памук погача а обикновенна пита ( погача )
И при прибавянето на още брашно , маята която е 20 гр. прясна или 7 гр. суха за 840 гр. брашно вече не е достатъчна !
Оригиналната рецепта - оформят се питки както съм показал по горе и продуктите да са точни !
При оформянето на кифлички и при прибавянето на повече брашно не се получава .
При оформянето на кифлички тестото се точи ( мачка ) и това разваля крайния ефект .
Тестото се къса и оформя на топки ( питки ) . Така се запазва въздуха вътре и със завишеното количество на мазнината идва и ефекта от "памука"
Виж последните ми няколко снимки как се разделят нишките при откъсването на парчетата !
Ако има още нещо - питай , ще помагам с каквото мога ! :)
Благодаря за разясненията и отделеното време:)
ОтговорИзтриванеЩе ги имам в предвид следващия път.Надявам се опитите ми да пека питки по нататък да са успешни!
Пак заповядайте! :)
ОтговорИзтриванеМоже ли да замеся погачата вечерта, да прибера тестото в хладилник и на другия ден да я опека? Правила съм с друго тесто, но не знам с памук погачата дали ща стане.
ОтговорИзтриванеДа, може.
ОтговорИзтриванеПривет, 5 лъжици захар не са ли много?
ОтговорИзтриванеНе.
ИзтриванеНе.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТочно са.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ще пробвам.
ИзтриванеЗдравейте! Току що от хлебопекарната извадих хляб по рецептата Ви за памук погача и ме притесни, че е хлътнал по средата. Предполагам, че съм сложила малко по-вече суха мая, защото го правя от половин доза и уж мерих 3.5 г , но сигурно е малко повече.Има ли друга възможност за грешка да ми пишете?Савка Борисава съм.Извинявайте за безпокойството.
ОтговорИзтриванеФормата не е много от значение.
ИзтриванеВажното е да е изпекан добре и да е вкусен.
Формата не е много от значение.
ИзтриванеВажното е да е изпекан добре и да е вкусен.
Направи по тази рецепта -http://directlyfromemilskitchen.blogspot.com/2015/08/blog-post.html?m=1
ОтговорИзтриванеНаправи по тази рецепта -http://directlyfromemilskitchen.blogspot.com/2015/08/blog-post.html?m=1
ОтговорИзтриванеТочна рецепта до грамче.Днес е Никулден и имаме риба, но се изядоха топлите питки със сирене,масло и кой каквото обича.Чудесни са, Благодаря ЕМО. Наистина памук погача.
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти харесва!
ИзтриванеРадвам се че ти харесва!
ИзтриванеЗдравейте, тестото позволявали да се оформи като солени кифлички? Търся си рецепта за такова тесто.
ОтговорИзтриванеДа .
ИзтриванеИзобщо ли не се пече на горен реотан?
ОтговорИзтриванеВсичко в блога ми е печено на долен !
ОтговорИзтриванеСума продукти изхабих. Или нещо не обесняваш както трябва. Правя всичко точно както е описано но не се получава. Да не би да взимаш готови снимки от интернет и да си преписваш заслугите.
ОтговорИзтриване