МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

сряда, 15 октомври 2014 г.

ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ

                               ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ
                                                     
                                                      




Бъркаш сутринта , печеш за обяд или бъркаш на обяд и печеш за вечеря!
 

Начин на приготвяне :
 

В по-голяма купа пресявам 3 чаени чаши бяло брашно с
1 суп. лъж. захар 
1 чаена лъж. сол  
 

В чаена чаша и половина топла вода изсипвам четвърт чаена лъж. суха мая 
четвърт чаена лъж оцет 
две супени лъжици олио 
разбърквам и изсипвам в купата с брашно 
разбърквам с лъжица за две - три минути 
оставям покрито за 4-ри часа 
след това се обърква за минута 
почива за още 1 час .
През това време съм загрял във фурната чугунена тенджера до темп. 230 - 240 гр.
пожелание се ръси царевичен грис на дъното и отгоре се изсипва тестото 
вурху тестото ръся 2 - 3 щипки чаревично брашно или обикновенно , пак пожелание 
печем 30 минути с капак и после 10 без капак !
Може в глинен гювеч - слага се в студена фурна и тогава се включва на 230 гр.

Може и в загрята на 230 гр. метална тенджера

Със същите продукти , но като заменим едната чаена чаша бяло брашно с брашно от лимец се получава един чудесен хляб с брашно от ЛИМЕЦ !


На последните две снимки се вижда разрез на двата хляба , белия и този с лимеца .



















9 коментара:

  1. Здравейте,
    Рецептата е много интересна. Защо слагате оцет и какво постигате с него?
    Предполагам, че влияе на вкуса на хляба?

    ОтговорИзтриване
  2. Оцета е допълнителен стартер за глутена ( помага увеличава втасването на тестото)
    За тесто с 3 чаени чаши брашно може да се добави до една лъжица оцет , не поввече .

    ОтговорИзтриване
  3. Ова слично како Чиабата... прекрасно е, а јас знам дека оцетот покрај тоа што служи како дополнителен стартер, го одржува тестото меко и го прави неронливо. Јас ставам по малку оцет и во пандишпаните за торти... Благодарам за рецептот и преубавите слики. Уживање е право да се гледа Вашата работа г-дин Емо,

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен хляб лесен и невероятно вкусен.Стана любим в къщи. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Mariana Chakalova , радвам се че ви е харесал !

    ОтговорИзтриване
  6. От това тесто правя мекици. Бъркам го вечерта и ги пържа сутринта. Всеки път намалявам суровините, защото излизат много бройки и все трябва да раздавам на съседите...

    ОтговорИзтриване