ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ
Бъркаш сутринта , печеш за обяд или бъркаш на обяд и печеш за вечеря!
Начин на приготвяне :
В по-голяма купа пресявам 3 чаени чаши бяло брашно с
1 суп. лъж. захар
1 чаена лъж. сол
В чаена чаша и половина топла вода изсипвам четвърт чаена лъж. суха мая
четвърт чаена лъж оцет
две супени лъжици олио
разбърквам и изсипвам в купата с брашно
разбърквам с лъжица за две - три минути
оставям покрито за 4-ри часа
след това се обърква за минута
почива за още 1 час .
През това време съм загрял във фурната чугунена тенджера до темп. 230 - 240 гр.
пожелание се ръси царевичен грис на дъното и отгоре се изсипва тестото
вурху тестото ръся 2 - 3 щипки чаревично брашно или обикновенно , пак пожелание
печем 30 минути с капак и после 10 без капак !
Може в глинен гювеч - слага се в студена фурна и тогава се включва на 230 гр.
Може и в загрята на 230 гр. метална тенджера
Със същите продукти , но като заменим едната чаена чаша бяло брашно с брашно от лимец се получава един чудесен хляб с брашно от ЛИМЕЦ !
На последните две снимки се вижда разрез на двата хляба , белия и този с лимеца .
Бъркаш сутринта , печеш за обяд или бъркаш на обяд и печеш за вечеря!
Начин на приготвяне :
В по-голяма купа пресявам 3 чаени чаши бяло брашно с
1 суп. лъж. захар
1 чаена лъж. сол
В чаена чаша и половина топла вода изсипвам четвърт чаена лъж. суха мая
четвърт чаена лъж оцет
две супени лъжици олио
разбърквам и изсипвам в купата с брашно
разбърквам с лъжица за две - три минути
оставям покрито за 4-ри часа
след това се обърква за минута
почива за още 1 час .
През това време съм загрял във фурната чугунена тенджера до темп. 230 - 240 гр.
пожелание се ръси царевичен грис на дъното и отгоре се изсипва тестото
вурху тестото ръся 2 - 3 щипки чаревично брашно или обикновенно , пак пожелание
печем 30 минути с капак и после 10 без капак !
Може в глинен гювеч - слага се в студена фурна и тогава се включва на 230 гр.
Може и в загрята на 230 гр. метална тенджера
Със същите продукти , но като заменим едната чаена чаша бяло брашно с брашно от лимец се получава един чудесен хляб с брашно от ЛИМЕЦ !
На последните две снимки се вижда разрез на двата хляба , белия и този с лимеца .
Здравейте,
ОтговорИзтриванеРецептата е много интересна. Защо слагате оцет и какво постигате с него?
Предполагам, че влияе на вкуса на хляба?
Оцета е допълнителен стартер за глутена ( помага увеличава втасването на тестото)
ОтговорИзтриванеЗа тесто с 3 чаени чаши брашно може да се добави до една лъжица оцет , не поввече .
Ова слично како Чиабата... прекрасно е, а јас знам дека оцетот покрај тоа што служи како дополнителен стартер, го одржува тестото меко и го прави неронливо. Јас ставам по малку оцет и во пандишпаните за торти... Благодарам за рецептот и преубавите слики. Уживање е право да се гледа Вашата работа г-дин Емо,
ОтговорИзтриванеБлагодаря !!!
ИзтриванеСтрахотен хляб лесен и невероятно вкусен.Стана любим в къщи. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Liljana !
ОтговорИзтриванеMariana Chakalova , радвам се че ви е харесал !
ОтговорИзтриванеОт това тесто правя мекици. Бъркам го вечерта и ги пържа сутринта. Всеки път намалявам суровините, защото излизат много бройки и все трябва да раздавам на съседите...
ОтговорИзтриванеИ аз се нареждам за мекици ! :)
Изтриване