БЯЛА ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ , КИСЕЛО И ПР. МЛЯКО - ОХЛЮВ
За тестото :
Килограм и шепа бяло брашно
3 яйца ,
80 гр. олио
80 гр. захар
15 гр. сол
200 гр. кисело
200 мил. прясно мляко
щипка сода за хляб (аз я смесвам с брашното)
42 гр.(едно кубче) мая
10 гр. оцет .
Начин на приготвяне :
Пресявам брашното със содата . Активирам маята в затопленото прясно мляко с лъж. захар и лъж. брашно. Изсипвам сместа с активираната мая в пресятото със сода брашно , добавям леко разбитите яйца , киселото мляко , олиото , захарта , солта и оцета. ВСИЧКИ СЪСТАВКИ ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА !!!
Омесваме до гладко тесто ( иска се здраво месене ) покриваме и оставяме да се отпусне ( леко да втаса ) за 30-на минути. След това делим на 4-ри части , разточваме всяка на кора , мажем всяка кора обилно с мазнина по желание - олио , мас , масло ( аз комбинирам и от 3-те ) поръсваме всяка със сирене нареждаме ги една в/у друга , завиваме на руло и слагаме в тавата като завиваме на охлюв . Тавата е предварително намазана обилно с масло или мас ( не с олио ! ) Покриваме и в чакаме да втаса до удвояване на рамера на погачата. след това мажем отгоре с разбит жълтък с пр. мляко и олио , поръсваме по желание ( аз с риган ) и печем в предварително загрята фурна на долен реотан на 180 гр. до хрупкава коричка ! След като я извадим от фурната , мажем с разтопено масло и покриваме с кърпа ( да стане като памук , аз така обичам! :)
Тук имам и слайдшоу със същите снимки .
фантастично,
ОтговорИзтриване