МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

вторник, 13 януари 2015 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПАМУК - ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПАМУК - ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

Памук - питката е с брашно от лимец който предава много интересен вкус и с комбинацията от сиренце просто е страхотна !!!
Авторска рецепта !
                                                   



Продукти :
150 гр. брашно от лимец
300 гр. бяло брашно
7 гр. суха мая
120 милилитра топло пр. мляко
120 милилитра топла вода
120 милилитра олио
2 супени лъж. захар
1 супена лъж. сол


Начин на приготвяне :

Смесваме топлото мляко с топлата вода и разбъркваме вътре маята захарта и една шепа брашно (ползваме брашно от бялото предвидено за рецептата) и оставяме покрита да се активира ( шупне ) маята .
Пресяваме двата вида брашна със солта .
Прибавяме шупналата смес с маята към брашната и омесваме глатко тесто . Покриваме и оставяме да втаса .


                                                        


 След като тестото втаса -

                                                            



Разточваме на кора с 1/2 см дебелина -

                                                       


Мажем леко с олио и поръсваме със сирене –

                                                      

 Режем на ленти правоъгълни и навиваме , така правя аз когато има плънка - в случая сирене . По този начин плънката се запазва вътре по цялата дължина на лентата без да пада . Ако е нарязана на триъгълници , плънка трябва да има само в началото , което не харесвам . С триъгълници правя кифлички когато са без плънка. На снмките се вижда как сиренцето си оставя под всеки пласт на кифличката !

                                                       



Навитите кифлички нареждаме в тавичка и покриваме за повторно втасване –

Тавичката е силиконова с размер 22 на 6 см.
                                                     




След като втаса питката –

                                                          


След като втаса мажа с прясно мляко , не ползвам яйце защото в рецептата ( тестото ) няма яйца ! и поръсвам с пожелание .


                                                     

                                   

Изпичам в предварително загрята на 180 гр. фурна  с включен само долен реотан до готовност . 35 - 40 мин.
                                   
                                          Да ви е сладко !!!

                                                       






                                                         

3 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Решена съм да опитам, само с по-малко олио. Ще коментирам резултата.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Забелязвам в много от вашите рецепти, че изпичането се прави само на долен реотан. Доколко е важно това, тъй като моята фурна няма такава опция?
    Имам една позиция, която е много ниско до долното ниво, вероятно ще ползвам нея при включени горен и долен реотан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Печа само на долен !
      По принцип пече награтия въздух , а не реотана. Той само подържа оказаната тем.

      Изтриване