Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

понеделник, 5 януари 2015 г.

ЙОРДАНОВ ХЛЯБ !

                 ЙОРДАНОВ ХЛЯБ !                        

6 Януари - Йордановден (Богоявление)

                                                          

Този хляб е наречен за Йорданов ден !

 Хляба е замесен ръчно без мазнина , захар и яйца , което не пречи никак на вкуса му . Няма как да опиша аромата който се носеше докато се печеше този голям самун !

Опечен тежи 1 килограм и 600 грама .
Авторска рецепта !

Продукти :

1, 150 гр. брашно - това е тавана , започнете с килограм
600 гр. топла вода
14 гр. суха или кубче жива мая
2 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Замесваме средно твърдо тесто .

                                                   



Изчакваме да втаса .


                                                     


След като втаса оформяме на топче мажем с олио и слагаме в формата за печене . При мен чугунена тенджера .

                                                       




Тук ми хрумна в последния момент след като заснех да обърна топчето тесто обратно . Долния край на тестеното топче остана с незалепнали страни , но това е без значение ако се остави както е на снимката .
Аз обърнах топчето обратно с незалепналите краища нагоре и оставих така да втаса за втори път и очаквах някаква нестандартна форма да се получи в корния край .
Е , получи се ! 

                                                       




Хареса ми как се разтвори и бухна долния не залепнал край на тестеното топче ! Поръсих с брашно през сито втасалия хляб .

                                                    


Изпеках в загрята на 200 гр. фурна за първите 15 минути , след това намалих на 160 и пеках още 60 минути . Общо 1 и 15 мин.
През цялото време на пекането на хляба във фурната имаше купа с вода която осигоряваше влажност във фурната .
Пека само на долен реотан !

                                    Да ви е сладко !!!

                                                     











1 коментар: