МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

вторник, 30 август 2016 г.

РУЛА СЪС СИРЕНЕ

РУЛА СЪС СИРЕНЕ
Тестото е замесено с квас , не е ползвано мая !


                                                                             


Продукти :

300 гр. кавас или пакетче мая от 7 гр. суха

150 гр. вода
150 гр. пр, мляко
1 яйце
480 - 520 гр. брашно (подаваш до като се получи средно твърдо тесто)

2 супена лъж. захар
1 чаена лъж. сол
1 супени лъж. олио 
1 жълтък за намазване 
сирене

Приготвяне :


Омесваме тесто и оставяме да втаса . След като втаса го разточваме на правоъгълна  кора с дебелина 0,5 см. , мажем с мазнина (аз олио) и поръсваме обилно със сирене . Нарязваме с нож за пица на ленти и тогава навиваме нарязаните ленти на рула.
Режа преди да навия защото работя с меко тесто и ако навия кората на руло и после режа , тестото ще се смачква при всяко рязане !
Навитите рола нареждаме в тава постлана с хартия или намазана с мазнина .
Покриваме за повторно втасване , мажем с жълтъка разбит с лъжичка пр. мляко или вода или олио .
Печем на 180 гр. за 35 мин.

                                      
                                         Да ви е сладко !!!

                                                    

                                                           
                                                     

                                                     

                                                      
                                                         

неделя, 3 юли 2016 г.

ХЛЯБ В ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА

ХЛЯБ В ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА

Продукти :

400 мл. вода

10 гр. жива мая
чаена лъж. сол
Бяло брашно за средно твърдо тесто.

Приготвяне :


В 100 грама от водата активираме (разбъркваме) маята с щипка захар . За 10 мин. е готова.

Прибавяме активираната мая към водата , слагаме и солта и  започваме да добавяме брашно (това всичко се случва в голяма купа ) и бъркаме с лъжица до като започне да се образува тесто .
След това изсипваме тестото на масата за месене 
и продължаване да месим с ръце като поръсваме с брашно докато се получи средно меко нелепнещо гладко тесто .
Готовото тесто , покриваме и оставяме да втаса за 30 - 35 мин.
След като втаса го омесваме още малко за да извадим въздуха но не много , оформяме на топка , поръсваме
с брашно през цедката за чай много фино и покриваме за повторно втасване.
Слагаме металната тенджера в фурната и включваме на 260 гр.
След като втаса оформения хляб , изваждаме загряната  тенджера , отваряме капака и пускаме внимателно втасалия хляб . Отгоре правим прорези с остър нож ( най-лесно е един кръст ) и затваряме капака . Връщаме във фурната и печем за 20 -25 мин. След това махаме капака , намаляваме гр. на 220 гр. и печем още 10 - 15 мин .

                                        Да ви е сладко !!!

                                                        








                                                      

неделя, 1 май 2016 г.

МЪРЗЕЛИВ КОЗУНАК ЗА ВЕЛИКДЕН !!!

МЪРЗЕЛИВ КОЗУНАК ЗА ВЕЛИКДЕН !!!

Когато нямаш време и работиш по празниците , а искаш да е топъл и пресен точно за деня , решението е едно - козунак в хлебопекарна ! Е липсва му поръската със захар , но и така с нищо не отстъпва на ръчно измесения и изпечен в обикновена фурна козунак ! 

                                                  




Продукти –

4 чаени чаши брашно ( 500 гр.) + 2-3 чаени лъжици
90 - 100 гр. олио

150 гр. захар
180 гр. пр. мляко
3 яйца
7 гр. суха мая

кората от един голям лимон настъргана ( само жълтата част !!!)
ванилин екстракт - чаена лъж.

шепа стафиди и шоколад начупен на малки парченца за плънка

Приготвяне –

Затопляме леко млякото на котлона и разбъркваме вътре захарта .
Изсипваме в контейнера на машината , добавяме разбитите яйца , олиото , ванилията , настърганата лимонена кора и брашното.
Добавяме и маята .

Пускаме на програма за обикновен хляб ( възможно най-дългата) и след минути омесване при звуковия сигнал за добавяне на подправки , изсипваме стафидите и шоколада .
Тестото става много меко и лепкаво , но това да не ви притеснява !
Получава се един страхотно пухкав и вкусен на конци козунак !
Не му стигна мястото и беше опрял горе в капака на машината :)
Вижда се на снимките как се е отбелязъл прозореца от капака на хлебопекарната .

                                               Да ви е сладко !!!

                                                       










вторник, 22 март 2016 г.

КОЗУНАЦИ

      
                                                     





          Великден наближава и е време за малко репетиция ! :)
Козунаците - яйца , мазнина , брашно , мляко или вода , мая и аромати . Всеки избира според вкуса си и съотношенията в рецептите.
Скоро попаднах на една рецепта в която се работи с много меко тесто което ми хареса и реших да опитам . Промених малко по мой вкус съставките .  Резултата е повече от много добър !!!

Продукти :
1 килограм брашно
180 гр. олио

300 гр. захар
350 гр. пр. мляко
5 яйца
25 - 30 гр. жива мая (цял пакет от 40гр. за мен е много)

чаена лъж. ванила екстракт
кората от 2 лимона
обелени и нарязани бадеми за поръсване
шепа стафиди за плънка ( слагам ги малко преди да готово тестото при омесването )

Приготвяне : тук е показано как става - КЛИК

Готовото втасало тесто разделям на 3 топки , всяка топка на 3 и разточвам с ръце на "въже" , от 3 те "въжета" оплитам плитка и поставям в тава с хартия за печене . Получават се 3 големи козунака . Покривам и оставям за повторно втасване .

                                                       



Втасалите козунаци се мажат с яйце и поръсват със захар и ядки пожелание .

                                                    







                                                  Аз ги изпекох в предварително нагрята фурна на 180 гр. за 35 - 45 мин. зависи от фурните. Пека само на долен реотан .

                                       Да ви е сладко !!!
                                                    






събота, 27 февруари 2016 г.

САМУНИ !

ХЛЯБ ОТ БЯЛО БРАШНО С ПОРЪСКА  ОТ ЛИМЕЦ


                                                       


Продукти :

600 мил. вода

7 гр. суха или 20 гр, жива мая
2 чаени лъж. сол 
750 гр . или 6 чаени чаши брашно +

Приготвяне :

Омесваме тесто от продуктите .
Измесваме с шепа брашно от лимец (това е добавката след 750 - те гр. )
Придава малко различен вкус и променя цвета .
Втасва разделяме на две и оформяме .
Рецептата е за 2-ва хляба !
                                                         
                                                     

                                                

Втасва отново .

                                                    




Печем в гореща фурна предварително нагрята на 220 - 240 гр. до желания резултат ( 30-40 мин.)


                                         Да ви е сладко !!!

                                                       









Само за тези които не са чували "песента" на Хляба !
Как пука , пращи  след като се извади от горещата фурна !




                                                           

понеделник, 18 януари 2016 г.

ПОРТОКАЛОВ КЕКС

ПОРТОКАЛОВ КЕКС


                                                       



Продукти .

5 яйца 

1 и 1/2 чаени чаши захар
5 супени лъж. олио
3 чаени чаши брашно
2 и 1/2 чаени лъж. бакпулвер
1 чаена лъж. ванилов екстракт
1 голям портокал

1 (газирано) фанта портокал
Основните продукти за кекса харесах от рецептата за кекс на Екатерина Тингарова , но добавих малко и измених начина за направата по мой вкус .

Приготвяне


В голяма купа разбиваме яйцата със захарта с миксер до пухкав крем .
Прибавяме настърганата кора от портокала , ваниловия
екстракт , олиото , изцеждаме портокала и изсипваме сока в чаена чаша , допълваме с фанта портокал и добавяме в купата при останалите продукти . 
Разбъркваме леко , вече без миксер и прибавяме пресятото !!! брашно с бакпулвера .
Разбъркваме до смесване на всички продукти на ръка с тел и изсипваме в тава намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Печем на 170 гр .  за 45 - 50 мин . Или до суха клечка .
По желание поръсваме с пудра захар изстиналия кекс .


                                 Да ви е сладко !!!