ПЛОСКА ПИТКА
Авторска рецепта!
Подукти :
1/2 чаена чаша пр. мляко
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/4 чена чаша олио
2 чаени лъж. захар
1чаена лъж. сол
1 яйце
1/2 чаена лъж. суха или 1/8 част от пакет жива мая (5гр.)
Приготвяне:
Затопляме млякото и активираме в него маята (аз ползвам суха мая която се добавя заедно с брашното - не се активира предварително).
Смесваме и разбъркваме всичко без брашното .
Към готовата смес започваме да добавяме брашно до меко тесто .
Готовото тесто оставяме да втаса .
След това премесваме за малко , колкото да извадим въздуха.
Разтягаме с ръце тестото в правоъгълна форма с дебелина 1 см. и поставяме в тава с размер 50 см на 35 см. за повторно втасване .
Вече втасалата питка наръсваме с чубричка , риган или каквото обичаме .
Слагаме в загрята на 230 гр. фурна и печем до златисто , загара който се получава от високата тем. създава илюзия за препечена питка , но не е така .
Питката е много мека и въздушна и страшно вкусна !
Да ви е сладко !!!
Лек поглед във фурната за да видя как вървят нещата !
Авторска рецепта!
Подукти :
1/2 чаена чаша пр. мляко
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/4 чена чаша олио
2 чаени лъж. захар
1чаена лъж. сол
1 яйце
1/2 чаена лъж. суха или 1/8 част от пакет жива мая (5гр.)
Приготвяне:
Затопляме млякото и активираме в него маята (аз ползвам суха мая която се добавя заедно с брашното - не се активира предварително).
Смесваме и разбъркваме всичко без брашното .
Към готовата смес започваме да добавяме брашно до меко тесто .
Готовото тесто оставяме да втаса .
След това премесваме за малко , колкото да извадим въздуха.
Разтягаме с ръце тестото в правоъгълна форма с дебелина 1 см. и поставяме в тава с размер 50 см на 35 см. за повторно втасване .
Вече втасалата питка наръсваме с чубричка , риган или каквото обичаме .
Слагаме в загрята на 230 гр. фурна и печем до златисто , загара който се получава от високата тем. създава илюзия за препечена питка , но не е така .
Питката е много мека и въздушна и страшно вкусна !
Да ви е сладко !!!
Лек поглед във фурната за да видя как вървят нещата !
колко брашно?
ОтговорИзтриванеПодавай по малко до като се образува меко тесто.
Изтриване