Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

понеделник, 3 ноември 2014 г.

ДИВ ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ТИГАН

ДИВ ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ТИГАН

                                                        



Малко история за ориза :
Wild rice
Дивият ориз е известен под името Zizania aquatica или Zizania palustris. Противно на това, което много хора мислят, той всъщност не е ориз, а тревиста култура, която се среща предимно в горните сладководни езера на Канада и Северна Америка. Зърната на дивия ориз са дълги с гладка блестяща повърхност, а цветът им варира от тъмнокафяв до черен. Дивият ориз съдържа много по-големи количества протеини, минерали, витамини от група В, фолиева киселина и въглехидрати, в сравнение с другите зърнени култури. Сравнен с кафявия ориз, дивият ориз съдържа почти два пъти повече белтъчини и въглехидрати, близо 15 пъти по-голямо количество фолиева киселина. Той е отличен източник на магнезий, ниацин, калий и калций.

Продукти са за 5 човека за основно ястие или за 10 човека за гарнитура:

2 и 1/2 чаени чаши див ориз
50 гр. олио
1/2 глава лук
2-3 склитки чесън
по 1/2 чаена чаша от вид по ваш извор бланширани зеленчуци
сол , пипер и др подправки по ваш избор на вкус

Начин на приготвяне :

сваряваме ориза в 2 и 1/2 литра вода за 1 час и слагаме да се оцеди в гевгир  



 приготвяме си зеленчуците


 поставяме олиото в тиган и загряваме на котлона


 прибавяме в загрятото олио лука и запържваме за минута


 след минута добавяме и чесъна и запържваме още за минута


 след това изсипваме и останалите бланширани зеленчуци (аз използвах бланширани и замръзени) и отгоре сварения и оцеден от водата див ориз


 овкусяваме със сол и чер пипер на вкус и


 бъркаме ( размесваме всичко за 2- 3 минути в горещия тиган


 след това отсраняваме от котлона и изсипваме готовото ястие в чиния подходяща за сервиране


                                         да ви е сладко !!!




                                                                                Още снимки :







Няма коментари:

Публикуване на коментар