МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

понеделник, 26 януари 2015 г.

ЛИМОНОВ КЕКС

ЛИМОНОВ КЕКС

                                                    


                                                                                      
                                                                                
                                                                              
                                                                              
Едно чудесно кексче с лимонов вкус , приготвящо се много бързо без миксер !

Продукти :

2 чаени чаши брашно за кекс ! или обикновенно
2 и 1/2 ( 1/2 - рата е за любителите на по-сладкото ) чаени чаши захар ( аз ползвах кафява )
1/2 чаена лъж. сол
1 чаена лъж. сода за хляб
1 супена лъж. оцет
2 яйца
2 супени лъж. ванила екстрат или 2 пак. ванила захар
1 и 1/2 чаени чаши пр. мляко
1/2 чаена чаша масло
1/2 чаена чаша кокосово или обикновено олио

1 лимон
1 чаена чаша пудра захар

Начин на приготвяне :

В голяма купа смесваме захарта , брашното содата и солта .
В друга купа разбъркваме яйцата , пр. мляко , ванилата и оцета.
Настъргваме кората на лимона и изцеждаме същия .  От сока отеделяме 2 супени лъжици и остатъка изсипваме при млякото с яйцата заедно с настърганата кора .В тиган или малка тенджера стопяваме на котлона маслото с
кокосово или обикновенното олио , но без да кипваме !
Смесваме всичките продукти заедно и разбъркваме с лъжица докато се обединят .

Печем в загрята на 180 гр . фурна - аз само на долен реотан за 15 - 20 минути или до суха клечка !

В 2-те супени лъжици лимонов сок прибавяме пудрата захар през сито на порций з
а по лесното разтваряне на захарта до желаната гъстота и поливаме ( нашарваме ) с лъжица изтиналия кекс !
Това е една универсална заливка за сладки тестени изделия на които искате да придадете истински натурален лимонов вкус ! Лесна и бърза за изпълнение !

                                          Да ви е сладко !!!

                                                           







                                            





неделя, 25 януари 2015 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ - КРОАСАНИ

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ - КРОАСАНИ

                                                        


 
Почти достигнах ефекта който исках , леко хрупкавки отвън  и пухкави и на конци отвътре !

Продукти :
 

350 + 50 гр. бяло брашно 
125 мил. прясно мляко
2 яйца
5 супени лъжици захар
75 мил . олио

5-6 гр. суха мая или 15 гр. жива
кората на лимон и ванила
щипка сол

Приготвяне:

Затопляме прясното мляко и разтваряме в него захарта . Прибавяме вътре маята да се активира .
В купа пресяваме 350 гр брашно , прибавяме солта и прахчето ванила . Изипваме сместа от прясното мляко с шупналата мая , олиото , леко разбитите яйца и кората от лимона . Замесваме тесто като прибавяме още малко брашно до меко тесто .
Оставяме да втаса . След като втаса разточваме на кора , режем триъгълници и навиваме кифличките . Нареждаме в тава и оставяме да втасат за 2-ри път.


                                                      



                                                                                                          

 След като втасат мажем с леко разбит белтък и поръсваме със захар .

                                                        




   Печем в загрята на 180 гр, фурна на долен реотан за 15 мин.
  
                                             Да ви е сладко !!!

                                                        








                                                        





четвъртък, 22 януари 2015 г.

ПИТКА КИФЛИЧКИ

ПИТКА КИФЛИЧКИ

                                                    


Правя я много рядко ( броят се на пръсти ) защото отнема повече време , но резултата е страхотен ! Рецептата за тестото е с малко нестандартно замесване
, Не бях планувал нищо за вечерта и ей така си почнах с едно кисело млекце което се въртеше в хладилника . И така ...

Продукти :

500 гр. брашно +
200 гр. кисело мляко
2 лъжици суп. олио
1/2 чаена сол
1/2 чаена захар
7 гр. суха мая
1/2 чаена сода за хляб
то тук с точните мерки !

Приготвяне :

Изсипах киселото мляко (беше много гъсто с нож да го режеш) в контейнера на хлебопекарната заедно с олиото прибавих брашното , маята , солта  , содата и захарта . Включих на месене и започнах да добавям по малко прясно мляко докато ми хареса тестото , мнооого леко лепкаво . Може би някъде към 1/2 чаена чаша или по малко , не знам , просто се следи как се развива месенето .
Втасва , разточваме на кора , мажем с мазнина , режем на триъгълници , навиваме кифличките и нареждаме в тава .  С остатъка от тестото импровизираме !




Втасват още веднъж

                                                     

Втасалите кифлички мажем с жълтък


                                                      




Печем в загрята на 180 гр. фурна за 25 - 30 мин.
                        
                                     Да ви е сладко !!!

                                                  








сряда, 21 януари 2015 г.

МЕДЕН ХЛЯБ

МЕДЕН ХЛЯБ

                                                   




Ще ви представя една много интересна
рецепта за домашно приготвен хляб с мед ! Страхотен вкус , трябва да се опита , горещо препоръчвам !!!

Продукти :


550 гр. бяло брашно
320 мил. топла вода 

70 мил. олио
7 гр. суха или 20 гр 1/2 пак. жива мая

3 супени лъж. мед 
2 равни чаени лъж. сол 

Начин на приготвяне :



Приготвих тестото в машина за хляб , като първо сложих течните съставки и после отгоре сухите . Извадих готовото тесто и го поставих в купа покрито да втаса . Може да го оставите да втаса и в машината за хляб . Може да се замеси и ръчно , като се активира първо маята и после по стандартния начин .


                                                    


Втасалото тесто :

                                                  


След като втаса тестото примесвам още много малко , оформям и поставям в порцеланова купа за печене , намазана с масло с размер 19 на 7 см. Може да оформите по ваш вкус според размера и формата в която ще печете . След като го поставих в купата , поръсих през цедка с брашно да не изсъхва коричката по време на повторното втасване.

                                                  


Втасалото тесто :

                                                  




Печем в загрята на 180 гр . фурна за 35 - 40 мин. на включен само долен реотан ! Излишното брашно което е в/у хляба след печенето изчетках отгоре със силиконовата четка с която мажа питките .

                                           Да ви е сладко !!!

                                                     




Тук още горещ реших да го извадя от купата и го изпуснах в/у кухненския плот с горната страна надолу и се малко смачка и се напука горната коричка . За хубаво е било , така изглежда още по апетитен ! :)