МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

събота, 18 юли 2015 г.

ПЛОСКА ПИТКА

ПЛОСКА ПИТКА
Авторска рецепта!


                                                       


Подукти :

1/2 чаена чаша пр. мляко

1/2 чаена чаша кисело мляко
1/4 чена чаша олио
2 чаени лъж. захар
1чаена лъж. сол
1 яйце
1/2 чаена лъж. суха или 1/8 част от пакет жива мая (5гр.)

Приготвяне:


Затопляме млякото и активираме в него маята (аз ползвам суха мая която се добавя заедно с брашното - не се активира предварително).
Смесваме и разбъркваме всичко без брашното .

Към готовата смес започваме да добавяме брашно до меко тесто .
Готовото тесто оставяме да втаса .

След това премесваме за малко , колкото да извадим въздуха.
Разтягаме с ръце тестото в правоъгълна форма с дебелина 1 см.  и поставяме в тава с размер 50 см на 35 см. за повторно втасване .

                                                       




Вече втасалата питка наръсваме с чубричка , риган или каквото обичаме .
Слагаме в загрята на 230 гр. фурна и печем до златисто , загара който се получава от високата тем. създава илюзия за препечена питка , но не е така .
Питката е много мека и въздушна и страшно вкусна !

                                      Да ви е сладко !!!

                                                         







 Лек поглед във фурната за да видя как вървят нещата !
                                                    

                                                      

                                                        

четвъртък, 16 юли 2015 г.

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ ЦВЕТЕ


ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ ЦВЕТЕ
                                                   

Продукти:
 
150 мил. вода
150 мил. пр.мляко 
2 супени лъж. с връх кисело мляко
3-4 супени лъж. олио
1 яйце
2 супени лъж. захар
1 супена лъж. сол
щипка сода за хляб
1 чаена лъж. оцет
7 гр. суха или 20 гр. жива мая
сирене за плънката
Брашно за меко тесто
                        
 
 Приготвяне :
 
Затопляме водата и активираме вътре маята.
Прибавяме всички останали съставки без брашното и разбъркваме добре за да се смесят хубаво. 
Започваме да подаваме брашно , (разбъркваме в началото и после започваме да месим ) до образуването на меко тесто.
По този начин с подаване последно на брашното , регулираме точно до каква мекота искаме да е тестото !!!
Омесеното тесто оставяме да втаса .

                                             



Втасалото тесто :
                                                    


Втасалото тесто разделяме на 8 равни топки . Всяка топка разтегляме и слагаме в средата сирене . Завиваме оформяме на топче и нареждаме в тава с размер 30 см. диаметър и 8 см. висока  . При мен останаха 2 топчета , тавата ми се напълни с 6 от топчетата .

                                                          


Втасва още веднъж
 

 
Втасалата погача мажем с разбит жълтък с пр. мляко и олио и поръсваме с каквото обичаме. 


Печем в загрята на 180 гр. фурна до готовност (35-40) мин.

Да ви е сладко !!!












 



четвъртък, 25 юни 2015 г.

РАЗРЯЗАНА ПИТА СЪС СИРЕНЕ

РАЗРЯЗАНА ПИТА СЪС СИРЕНЕ






Продукти :


                                   100
мил. пр. мляко
200 мил. кисело мляко
50 мил. олио
едно яйце
7 гр. суха мая
щипка сода за хляб
една идея оцет
чаена лъжица сол и захар
брашно за мнооого меке тесто !
аз така обичам ! :)


Приготвяне
:
Разбъркваме млеката с яйцето, оцета, захарта и прибавяме маята .
Като шупне маята започваме да добавяме брашното и по някое вереме слагаме и солта. 
Като слагам брашното последно мога да регулирам колко меко искам да е тестото !


Втасалото тесто разтегляме (разточваме) на кора , мажем с мазнина и поръсваме със сирене


Завиваме на руло , режем рулото по средата по  дължина като оставяме 2 пръста неотрязани накрая , леко усукваме , ( не плетем на плитка защото тестото е много меко и пухкаво и ще се смачка ) завиваме на охлюв и поставяме в тава.




 Втасва още веднъж.


мажем с жълтък с добавки (олио , мляко )
                                                 

                                                       




         

и печем на 180 гр. до готовност . (35-40) мин.

Да ви е сладко !!!







                                                                          

неделя, 21 юни 2015 г.

ЧЕРНО БЯЛА МАРГАРИТА


ЧЕРНО БЯЛА МАРГАРИТА
Авторска рецепта !

                                                   


                                                      

Продукти за черното тесто :
100 гр. бяло брашно
60 гр. пълнозърнесто брашно
50гр. ръжено брашно
135 мил. топла вода

3/4 пакетче суха или 15 гр, жива мая
2/3 чаена лъж. сол
1 и 1/2 супени какао на прах , без захар
1/2 чаена лъж. кимион на зърна
1 супена лъж. олио
1 и 1/2  супени лъж. меласа ( Меласата представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло ) Съставките са точни !!!


Продукти за бялото тесто :

100 мл. вода
1яйца
2суп. лъж. олио
1 суп. захар
1/2 чаена сол
1/2 пакетче (3.5гр.) суха или 10 гр. жива мая
Брашно за меко тесто


Приготвяне :


Омесваме тестата - аз в машината за хляб .Оставяме да втасат.


                                                 



Втасалите теста разделяме , всяко на 4-ри части

                                                  


Оформяме топки и нареждаме в тава :

                                                       








Покриваме и оставяме да втасат повторно 

                                                    




Слагаме в студена фурна и включваме на 190 градуса .
Печем до готовност .
След като извадим мажем с масло и покриваме с кърпа докато изтине.

                                Да ви е сладко !!!