Google+ Followers

МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

понеделник, 18 януари 2016 г.

ПОРТОКАЛОВ КЕКС

ПОРТОКАЛОВ КЕКС


                                                       



Продукти .

5 яйца 

1 и 1/2 чаени чаши захар
5 супени лъж. олио
3 чаени чаши брашно
2 и 1/2 чаени лъж. бакпулвер
1 чаена лъж. ванилов екстракт
1 голям портокал

1 (газирано) фанта портокал
Основните продукти за кекса харесах от рецептата за кекс на Екатерина Тингарова , но добавих малко и измених начина за направата по мой вкус .

Приготвяне


В голяма купа разбиваме яйцата със захарта с миксер до пухкав крем .
Прибавяме настърганата кора от портокала , ваниловия
екстракт , олиото , изцеждаме портокала и изсипваме сока в чаена чаша , допълваме с фанта портокал и добавяме в купата при останалите продукти . 
Разбъркваме леко , вече без миксер и прибавяме пресятото !!! брашно с бакпулвера .
Разбъркваме до смесване на всички продукти на ръка с тел и изсипваме в тава намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Печем на 170 гр .  за 45 - 50 мин . Или до суха клечка .
По желание поръсваме с пудра захар изстиналия кекс .


                                 Да ви е сладко !!!

                                                        













 
 

сряда, 6 януари 2016 г.

ПОСТНА ПИТКА

ПОСТНА ПИТКА ЗА СРЪБСКАТА БЪДНИ ВЕЧЕР


                                                    



Имам колежка от Македония и ме помоли да и направя постна пика за тяхната бъдни вечер която беше днес на 6 януари - Коледа празнуват на 7 януари ! Поръчката беше да е постна , кръгла , с паричка и с кръст отгоре , нищо повече ! :)

Продукти :

250 мл. вода

2 суп. олио
1 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол
7 гр. суха мая

500 + гр . брашно

Приготвяне :


Замесваме тесто от продуктите , покриваме и оставяме да втаса . Втасалото тесто премесваме още веднъж , оформяме и поставяме в купата в която ще печем .

                                                       



Като втаса повторно , замесваме малко тесто от брашно и вода и оформяме кръста който поставяме на втасалата питка непосредствено преди да вкараме във фурната .
Печем на  200 гр, за 30 - на минути .

                              Да ви е сладко !!!

                                                      





неделя, 3 януари 2016 г.

2 килограма брашно , 1 литър вода

                       2 килограма брашно , 1 литър вода

Обикновен бял хляб с твърда хрупкава кора и мека като памук среда !!!


                                                          

Продукти :

1 литър вода

1,800 - 2 кг. бяло брашно
20 гр. суха или 1, 1/2 кубче жива мая
40 гр. сол или 5 чаени лъж.

Приготвяне:

Омесваме тесто от продуктите

                                                       


Оставяме покрито да втаса

                                                    


От втасалото тесто оформяме хляба - моя е с кръгла форма

                                                  


Покриваме и оставяме за повторно втасване

                                                     

След като втаса , правим няколко разреза отгоре

                                                    
Печем на 240 гр. с включен само долен реотан за 35- 40 мин.
 

Долната снимка е поглед във фурната

                                                     


    Готовия хляб

                                          Да ви е сладко !!!

                                                       







 Хляба беше за колегите за Новата Година и докато го нарязвах парчетата изчезваха едно след друго , а това е остатъка който можах да заснема !