Това е една моя отдавнашна идея да направя пита с плънка от боб ! Но за да не е самичък боба вътре реших да добавя и няколко пикантни съставки .
Авторска рецепта !
Продукти за тестото :
700 гр. бяло брашно + 2 - 3 лъжици.
20-25 гр . прясна мая или 7-10 гр. суха .
300 милилитра топла вода
2 яйца
2 супени лъж. олио
1 супена лъж. захар
1 чаена лъж. сол
1 чаена лъж. оцет
Мазнина за намазване на кората след разточване ( аз намазах с мас )
За плънката :
2 чаени чаши сварен черен боб ( цвета на боба по избор )
4 големи лютиви чушки или 5-6 по малки
1/2 средна глава кромит лук
4-5 скилитки чесън
1 чаена чаша нарязани на ситно маслини без костилките
Начин на приготвяне - следвайте снимките !
В топлата вода разбъркваме маята , захарта и няколко лъжици брашно до получаването на рядка кашичка , покриваме с кърпа и оставяме да се активира маята .
След 15 - 20 минути е готова !
Към предварителното пресято брашно със солта , прибавяме маята , разбитите яйца , олиото и оцета
Омесваме гладко тесто като добавяме по няколко щипки брашно докато спре да лепне . Поставяме в купа намазнена с олио и покриваме с кърпа и чакаме да втаса . Аз го измесих вечерта и го сложих в хладилника за цялата нощ ( 7 - 8 часа ) .
Нормално си втасва за 1 - 1,1/2 часа . на стайна тем.
На сутринта го извадих втасало и готово за обработка.
След като извадих втасалото тесто от хладилника го оставих да се отпусне за 40 - 50 минути и разточих на кора с 1/2 см. дебелина . Поръсих с предварително приготвената плънка по следния начин :
Нарязваме на ситно лютите чушки със семената , лука и чесъна
Запържваме ги в горещ тиган с една лъжица олио при непрекъснато разбъркване за 5 минути .
С готовата и охладена плънка , заедно с нарязаните на ситно маслини и сварения и изцеден ( сух ) боб наръсваме равномено в/у разточената и намазана с мазнина кора .
Навиваме на руло
Завиваме на охлюв и поставяме в тава за повторно втасване
След като втаса питата намазваме отгоре с разбит жълтик с малко пр. мляко и поръсваме с пожелание .
Печа в предварително загрята фурна на 180 гр. без вентилатор с включен само долен реотан за 45 - 50 минути.
Снимки на изпечената пита - да ви е сладко !!!
Ами ако ям и боб чорба...няма ли да дойдат много бобените зърна :) Майтап изглежда прекрасно , Емо....абе запали ме замного неща...отдавна не бях готвил...днес на обед направих една постна,но прекрасна зеленчукова супа :)
ОтговорИзтриванеJPfan, няма да е проблем като се хапва, после ще е прблема - зарята! :)
ОтговорИзтриване