ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПАМУК ПИТКА МАРГАРИТКА С БАРШНО ОТ ЛИМЕЦ
Брашното от лимец предава много интересен вкус на печевата направени с него и не на последно място лимеца е много здравословна и полезна зърнена храна !!!
Още за лимеца - Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете, съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове - ЛИМЕЦ
Авторска рецепта !
Продукти за нашата маргаритка !
150 гр. брашно от лимец
300 гр. бяло брашно
7 гр. суха мая
120 милилитра топло пр. мляко
120 милилитра топла вода
120 милилитра олио
2 супени лъж. захар
1 супена лъж. солНачин на проготвяне :
Смесваме топлото мляко с топлата вода и разбъркваме вътре маята захарта и една шепа брашно и оставяме покрита да се активира ( шупне ) маята .
Пресяваме двата вида брашна със солта .
Прибавяме шупналата смес с маята към брашната и омесваме глатко тесто ( аз омесих в хлебопекарната ) .
От гладкото омесено тесто оформяме топка , мажем с олио и оставяме покрито в купа да втаса .
Втасалото тесто
След като тестото втаса , разделяме на 7 части и оформяме 7 топки и нареждаме в тава като поставяме една в средата и другите около нея в кръг .
Тавичката е силиконова с размер 22 на 6 см.
Имаше питане защо са две тави - защото както написах по горе тавичката ми е силиконова и е много мека и затова я слагам в една по голяма метална за да може да е местя (пренасям) без да се размести наредената питка.
Така оформените топчета покривам и отавям да втасат повторно .
Втасалата питка
Мажа с прясно мляко , не ползвам яйце защото в рецептата ( тестото ) няма яйца ! и поръсвам леко с риган .
Изпичам в предварително загрята на 180 гр. фурна с включен само долен реотан до готовност .
ИЗПЕЧЕНЕТА ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПАМУК МАРКАРИТКА
Брашното от лимец предава много интересен вкус на печевата направени с него и не на последно място лимеца е много здравословна и полезна зърнена храна !!!
Още за лимеца - Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете, съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове - ЛИМЕЦ
Авторска рецепта !
Продукти за нашата маргаритка !
150 гр. брашно от лимец
300 гр. бяло брашно
7 гр. суха мая
120 милилитра топло пр. мляко
120 милилитра топла вода
120 милилитра олио
2 супени лъж. захар
1 супена лъж. солНачин на проготвяне :
Смесваме топлото мляко с топлата вода и разбъркваме вътре маята захарта и една шепа брашно и оставяме покрита да се активира ( шупне ) маята .
Пресяваме двата вида брашна със солта .
Прибавяме шупналата смес с маята към брашната и омесваме глатко тесто ( аз омесих в хлебопекарната ) .
От гладкото омесено тесто оформяме топка , мажем с олио и оставяме покрито в купа да втаса .
Втасалото тесто
След като тестото втаса , разделяме на 7 части и оформяме 7 топки и нареждаме в тава като поставяме една в средата и другите около нея в кръг .
Тавичката е силиконова с размер 22 на 6 см.
Имаше питане защо са две тави - защото както написах по горе тавичката ми е силиконова и е много мека и затова я слагам в една по голяма метална за да може да е местя (пренасям) без да се размести наредената питка.
Така оформените топчета покривам и отавям да втасат повторно .
Втасалата питка
Мажа с прясно мляко , не ползвам яйце защото в рецептата ( тестото ) няма яйца ! и поръсвам леко с риган .
Изпичам в предварително загрята на 180 гр. фурна с включен само долен реотан до готовност .
ИЗПЕЧЕНЕТА ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПАМУК МАРКАРИТКА
Няма коментари:
Публикуване на коментар