400 гр. телешко шкембе.
Сварява се в 2 литра вода
до готовност на шкембето , като се долива по
малко вода за да се потдържа нивото.
Пибира се
в хладилника да преспи за една нощ. така правя
аз , защото след няколко часа в хладилника
всичката или почти всичката лой изплува отгоре
и се втвърдява.
Прецеждам булюна и изхвярлям
втвърдилата се лой.
Накълцвам на ситно
шкембето и оставям настрана. Разбърквам 3
жълтъка с 150 - 200 гр. кисело мляко и 4 супени
лъжици брашно .
Затоплям почти до завиряне булюна защото е бил в хладилника и почвам да добавям от горещия булюн
към готовата застройка с лъжица по-малко до
като се темперира (изравни) температурата на
застройката с тем. на булюна. След това добавям
всичката застройка в булюна разбърквам и
добавям накълцаното шкембе. Свалям от котлона
и слагам на горещия котлон едно малко тиганче .
Изсипвам в същото 2 - 3 суп. лъж. олио и щом се
загрее добре слагам 1 чаена лъжица червен
пипер и махам веднага !!! тиганчето от котлона,
разбърквам докато го "пренасям" към
тенджерата с шкембето и го сипвам вътре.Маха
се веднага от котлона за да не загори червения
пипер. След това всичко се връща на горещия
котлон , посолява се , изчаква се да клокне ( заври ) и се сваля от котлона.
По нататък всеки знае.
Рецептата е взета от тук - готвача на сточна гара - Пловдив !
Няма коментари:
Публикуване на коментар