Така съм ги кръстил защото са любими на сина ми :)
Много мекички и вкусни , домашно приготвени франзелки !
Продукти:
1 и 1/2 чаши топла вода
1 пакет суха мая 7гр.
2 супени лъжици захар
3 и 1/2 чаши бяло брашно + 1 , 2 лъж. зависи от брашното
2 супени лъжици масло, разтопено
1 супена лъжица сол
За намазване:
1/2 чаша масло
2 супени лъжици от чесън на прах или смелен .
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Шупваме маята в малко топла водичка с едната лъжица захар и щипка брашно .
Може да за замеси и в машина за хляб ( тук са замесени в машина ) , но само колкото да се обединят съставките !!!
Не се меси много , само колкото да се обединят съставките !!!
Оставя се за няколко минути да си почине ( 5 - 6 мин.) и се разделя на 8 части . Всяка част се оформя (разтегля ) на тънка франзелка с дъл. 30-на см. Някоя по тънка , някоя по дебела или някъде по тясно или по дебело не е от значение . Така малко различни изглеждат по интересно !
Нареждат се в тава намаслена (аз мажа с масло ) на разтояние 3 пръста една от друга , покриват се и се оставят да втасат за 40 - 45 мин.
След това се слагат в загрята на 200 гр. фурна без да се мажат с нищо !!!
След 6 или 7 минути се изваждат и се намазват обилно с предварителното разтопено в микровълновата фурна масло с чесъна и солта .
Връщат се отново във фурнта и се допичат за още 7 или 8 минути , не повече !!!
Изваждат се и се намазват с останалото разтопено масло с чесъна и солта .
Изчакват се да поистинат за 5 минути и ... да ви е сладко !!!
На долната снимка са намазани с маслото след 6-тата минута
от печенето !
Браво ,много хубави!
ОтговорИзтриванеThank уоu!
ИзтриванеVery easy and tasty#Thank you to share with us chef !!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Рецептата изглежда супер, но аз като новобранец в месенето имам няколко въпроса.В рецептата пише 2 суп.лъжици захар, а в описанието се използва само една.Въпроса ми е само една лъжица ли ни трябва или две?
ОтговорИзтриванеДругият ми въпрос е може ли сухата мая да се замени с прясна мая
ОтговорИзтриване