МЕРИТЕЛНИТЕ ЧАШИ И ЛЪЖИЦИ С КОИТО ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТИТЕ !!!

вторник, 14 октомври 2014 г.

ПАМУК ХЛЯБ С ЛИМЕЦ В ХЛЕБОПЕКАРНА


Авторска рецепта !


Сътавки :

2 чаени чаши бяло брашно
1 чаена чаша брашно от лимец
2 суп. лъж. захар
1/2 суп. лъж. сол
10 гр. прясна или 3.5 гр. суха мая
120 милилитра топла вода
120 милилитра топло мляко
120 милилитра олио

ЕДНА ЧАЕНА ЧАША БРАШНО Е 120 грама !!!
ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖ. ЗАХАР Е 12 грама !!!
ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖ. СОЛ Е 18 грама !!!




Шупваме маята в топлата вода с лъж. захар и лъж. брашно . Изсипваме на дъното на контейнера на хлебопекарната , след това добавяне топлото прясно мляко , олиото , двата вида брашна , останалата лъж. захар и солта . Включваме на програма за пълнозърнест хляб !

Същите съставки се слагат и за бял хляб , но се сменя 1-та чаена чаша лимец с бяло брашно ( 3-ри чаени чаши бяло )










70 коментара:

  1. Здравейте, Емо! Днес случайно попаднах на Вашия сайт, докато търсех да изпробвам поредната рецепта за хляб с Лимец (след няколко не особено задоволителни резултата през последните два месеца) . Току-що опитах резултата. WOW!!! Перфектен хляб! Досега, каквато и рецепта да съм опитвала с Лимец, се получаваше не особено бухнал и пухкав хляб. Хлябът по вашата рецепта надмина всичките ми очаквания! Браво! Горещо го препоръчвам на всеки, който попадне на тази рецепта. При мен се получи, независимо, че направих съотношението бяло брашно: Лимец 1:1 (за целта добавих още 1/4 ч.л. мая). Моята хлебопекарна е за по-голям хляб и по време на второто втасване забелязах, че няма да се надигне добре заради по-големия съд за печене. Извадих го от машината, премесих на ръка за минутка и го сложих във форма за кекс. Оставих го да втаса във фурната, като очаквах пълен провал. Вместо това сега на масата има прекрасен, ухаещ, вкусен хляб! Шапка Ви свалям!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се че ви е харесал и благодаря за доверието !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво !!! Получи се страхотно !!! Хрупкаво отвън и меко и въздушно отвътре !!! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Хлебчето стана перфектно! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Как се заквасва сухата сметана - колко трябва да бухне, за да стане? И, за моята хлебопекарна изрично е посочено, че не бива маята да стига до водата - да не стане провал? А как се теглят 3,5 гр. мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Струва ми се че питаш за маята, а не за сметана !
      Ако ще ползваш жива 1/4 от купчето е активирай лакто съм описал в рецептата.
      Ако маята е суха е добави накрая в/у брашното.
      3,5 гр. е 1/2 от едно пакетче от 7 гр..
      И поваче да влезе не е фатално.
      Ако нещо не е ясно, свиркай! :)

      Изтриване
  7. Естествено, че мая. Но се провалих - проблемът е, че детето ми е алергично към пшеница и направих хляба само от лимец. Малкият опита и сега напълно отказва да яде хляб. Не знам дали ще се подобри вкуса, ако включа ръж и царевица. Предложете ми някакво съотношение.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за чудесната рецепта! Всички вкъщи много харесаха хляба. С удоволствие ще изпитам и някое друго Ваше предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за поредната ви сполучлива рецепта. Хлябът се получи пухкав и вкусен.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за рецептата, стана пухкав, но много мазен! Явно ще трябва да намаля олиото или да завиша лимеца за сметка на бялото брашно. Ще пробвам,дано я улуча :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за рецептата, стана пухкав, но много мазен! Явно ще трябва да намаля олиото или да завиша лимеца за сметка на бялото брашно. Ще пробвам,дано я улуча :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте , Розалия !
      Различните брашна се усвояват различно от течните съставки и всяка машина пече различно !
      При мен всичко е наред и не е мазен хляба , но вие винаги може да намалите количеството на олиото както и съотношението на бялото с пълнозърнестото брашно по вас избор .
      Съжялявам че не се е получило при вас !
      Поздрави , Емо ! :)

      Изтриване
  13. аз смесих суха мая с водата, както е посочено в рецептата, но виждам в коментарите, че не е трябвало, да прекъсна ли програмата и да започна отново?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,Емо.Тази вечер правих хляб от лимец по друга рецепта:400мл.вода,1с.л. сухо мляко,2с.л. сол,1,5с.л. захар,2с.л. олио,500гр. бяло брашно,160гр. лимец и 1ч.л. суха мая(програма за 1кг.хляб),НО след като се опече вътре стана малко лепкав.Като го стиснеш между пръстите си и става като тесто.На какво може да се дължи това?Вашата рецепта ще я пробвам в най-скоро време и ще споделя резултата.Благодаря предварително за мнението. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Емо и благодаря за рецептата! Отдавна търсих подобна рецепта и едва сега открих това, което ме удовлетворява. Изпълних я на хлебопекарна Moulinex (програма 10 за 750 г хляб, суха Dr. Oetker мая, бяло брашно София мел Екстра и брашно Лимец) и резултатът от рецептата Ви е значително по- добър от рецептата за пълнозърнест хляб в книжката, съпровождаща машината (несравнимо по- добър е по- точното сравнение). Потвърждавам, че трябва да се спазват точно количествата, описани на този сайт, и последователността в приготовлението на тестото. Благодаря отново и ще опитам от останалите Ви рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря !
      Спазват ли се рецептите, резултатите ще са добри!

      Изтриване
    2. Благодаря !
      Спазват ли се рецептите, резултатите ще са добри!

      Изтриване
  16. На мен не ми се получи този хляб,от вън е препечен а отвътре суров хем сложих олио на половина!Следващия път ще използвам рецептата от книжката!

    ОтговорИзтриване
  17. Спазих точно рецептата - хляба се получи великолепен! Хора, които не признават друг хляб, освен белия - бяха очаровани ☺

    ОтговорИзтриване
  18. Има ли рецепта за хляб, която да се направи само с брашно от лимец?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложи само брашно от лимец, но сложи малко повече мая, до към 5 ,6 грама суха.

      Изтриване
    2. Сложи само брашно от лимец, но сложи малко повече мая, до към 5 ,6 грама суха.

      Изтриване
  19. хлябът става просто уникален много вкусен но ни идва малък в къщи дали мога да увелича съставките но незнам по колко да не направя грешка ако може да ми кажете

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко по - 2 .
      Стига да е по голяма машината за хляб.

      Изтриване
    2. Всичко по - 2 .
      Стига да е по голяма машината за хляб.

      Изтриване
  20. благодаря да голяма е

    ОтговорИзтриване
  21. значи още един път по същия ред продуктите ги повтарям дано да стане

    ОтговорИзтриване
  22. Дали ще се получи добре тази рецепта,ако се меси ръчно и се пече във фурна.Колко време да втасва тогава?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложи малко повече мая , след като омесиш покрий за 10 минути тестото да се отпусне , оформи в желаната форма хляба и остави да втаса докато удвои обема си . Изпече на 200 гр. до готовност .

      Изтриване
  23. Не разбрах вашата рецепта за какъв гр. на хляб е? Аз обикновено правя 1 кг. и дали да умножавам по 2 или и вашите дози са на 1 кг.?

    ОтговорИзтриване
  24. Тази рецепта за колко кг. хляб е?

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря за чудесната рецепта! Малко промени, но се налагаха: още 3 с.л.бяло брашно вече в машината, след като топката беше много влажна; лимец:бяло 1:1 и 100 мл олио вместо 120.Великолепен вкус! Желая ви здрава и щастлива 2017г.!

    ОтговорИзтриване
  26. здравейте,искам да направя рецептата,но искам да стане по малък хляб ако разделя количествата на половина дали ще стане? Принципно хлебопекарната ми прави хляб 750 гр и 1250 ,но ние сме двама човека и ми е доста голям ,затова правя обикновен хляб с 350 гр брашно,230 гр вода 1 малка мерителна лъжица сол ,1 м.м.л. захара,1 ц.л. олио 1 м.м.л. мая и става хубав хляб ,но сега искам да направя хляб с лимец можете ли да ми дадете рецепта или да кажете ако разделя вашата рецепта на половина дали ще стане

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, а може ли вместо олио да сложа зехтин?

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте,
    рецептата която сте дали за 700 гр.хляб ли е или за 900, за да знам кое от менюто да ползвам?

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, а за какъв размер хляб е рецептата? 500, 750, 1000 гр?

    ОтговорИзтриване
  30. С това брашно като количество стана каша,добавих още една чаша лимецово брашно.Дано се получи

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, случайно попаднах на вашата рецепта, но останах впечетлена от резултата. Получи се наистина много вкусен хляб. Любопитна съм за други ваши рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  32. Уникален! Препоръчвам го на всички. Аз слагам допълнително слънчогледови семки и маслини. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  33. Сега ще пробвам рецептата Ви. На какво количество да сложа програмата - грамаж на хляба и коричка на печене

    ОтговорИзтриване
  34. Получи се много вкусен хляб. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  35. Моят хляб стана много мазен. Но иначе видът му е чудесен. Сигурна съм, че с по- малко олио ще е чудесен.

    ОтговорИзтриване
  36. Невероятен хляб се получи! Благодаря много! 😊

    ОтговорИзтриване
  37. Мойта е с две бъркалки в ка
    кво съотношение да сложа бялото брашно и брашното от лимец.

    ОтговорИзтриване
  38. Благодарен съм, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване

  39. Със затаен дъх прочетох тази публикация! Невероятни сте! Страхотна публикация!
    GRAD.im

    ☛ <a h

    ОтговорИзтриване
  40. Много пъти изполвах рецептата Ви и винаги се получава невероятен хляб! Благодаря!

    ОтговорИзтриване